5 KSIĄŻEK KULINARNYCH, KTÓRE WARTO MIEĆ NA SWOJEJ PÓŁCE

Uwielbiam książki kulinarne, a szczególności te, które obok ciekawych przepisów posiadają także piękne, inspirujące fotografie potraw. Przyznaję – potrafię godzinami przesiadywać w księgarniach, tylko po to, by z kilkudziesięciu przejrzanych pozycji wybrać dla siebie tą jedyną; tą która wyróżni się z tłumu innych i będzie miała w sobie to „coś”. Czasami są to wspomniane wcześniej zdjęcia, czasami – niezwykłe przepisy, a czasami, co zdarza się niestety rzadziej – historie podróży z wplecionymi weń recepturami. Choć książki kulinarne nie należą do najtańszych, uważam, że warto mieć je w swojej kolekcji – stanowią bowiem nieocenione źródło inspiracji i wiedzy kulinarnej.

Dziś postanowiłam podzielić się z Wami częścią mojego zbioru. Wybrałam 5 książek i jestem przekonana, że każdy z Was znajdzie tu coś dla siebie.


DLA POCZĄTKUJĄCYCH I NIE TYLKO


„Kuchnia polska – encyklopedia sztuki kulinarnej” 

 

vad2

Kiedy decyduję się na kupno poradnika czy encyklopedii wiedzy, niezwykle istotna jest dla mnie informacja o jego autorze/autorach. Żyjemy w czasach, gdy tak naprawdę każdy może napisać książkę i to z dziedziny, o której nie ma bladego pojęcia; lepiej więc wybierać świadomie tylko te publikacje, które są tego warte.

Książka „Kuchnia polska – encyklopedia sztuki kulinarnej” to dzieło 3 autorek, które na co dzień pracują na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Poza działalnością dydaktyczną zajmują się prowadzeniem projektów badawczych dotyczących m.in. żywienia, technologii żywności czy profilaktyki zdrowotnej; są autorkami licznych publikacji naukowych, popularnonaukowych, a także książek o tematyce kulinarnej.

 

poradnik-2

„Kuchnia polska – encyklopedia sztuki kulinarnej” to kompendium wiedzy nie tylko dla osób rozpoczynających przygodę z gotowaniem; skierowane jest również do tych, którzy chcą stale poszerzać swoją wiedzę. W książce znajdziemy mnóstwo ciekawostek na temat prezentowanych produktów, porady kulinarne i żywieniowe, przepisy, a także tabele wartości odżywczych. Wiedza zawarta w książce jest usystematyzowana, wzbogacona licznymi zdjęciami, co jest niezwykle przydatne chociażby w przypadku podziału mięsa czy rozpoznawania gatunków ryb.

 

Informacje dodatkowe:

Autorzy: Romana Chojnacka, Jolanta Przytuła, Aleksandra Swulińska-Katulska

Wydawnictwo: Wydawnictwo Publicat

Ilość stron: 528

Cena: 44,90 zł


DLA MIŁOŚNIKÓW KUCHNI ROŚLINNEJ


„Jadłonomia” – Marta Dymek

 

Ta książka to absolutny „must have” dla wszystkich tych, którzy z różnych powodów – zdrowotnych, światopoglądowych – interesują się kuchnią wegańską. Autorka – Marta Dymek – z impetem wkroczyła w świat polskiej blogosfery; jej przepisy na dania roślinne podbiły serca i żołądki dziesiątek tysięcy czytelników, a sam jej Fanpage zdobył ponad 140 000 fanów na Facebooku. Z talentu, wytężonej pracy i wzrastającej popularności narodziła się „Jadłonomia”, czyli zbiór ulubionych przepisów czytelników.

Choć sama nie deklaruję się jako weganka, z chęcią zaglądam do Jadłonomii, a mój ulubiony przepis znajdziecie tutaj.

jadlonomia-2

Jadłonomia składa się z 12 rozdziałów, w których znajdziemy przepisy na pyszne potrawy m.in. z dyni, kapusty, pomidorów czy, co ciekawe, również z liści i ziół (chłodnik z sałaty!). Szczególnie gorąco polecam tą książkę – nie tylko ze względu na wspaniałe przepisy, ale i także apetyczne zdjęcia.

jadlonomia3-2

Informacje dodatkowe:

Autor: Marta Dymek

Wydawnictwo: Dwie Siostry

Ilość stron: 288

Cena: 45 pln


DLA MIŁOŚNIKÓW ZDROWEGO TRYBU ŻYCIA


„Kuchnia Fit 2 – wspólnie gotowanie” 

 

gaca-3

Konrad Gaca – ekspert ds. leczenia otyłości, specjalista żywieniowy PROPTA (amerykańska federacja zrzeszająca najlepszych specjalistów żywieniowych i trenerów na świecie), prezes Stowarzyszenia Zapobiegania Otyłości. Najbardziej znany polski dietetyk i trener. Ma niemalże tylu zwolenników, co i przeciwników; nie zmienia to jednak faktu, że pomógł tysiącom ludzi zawalczyć o swoje zdrowie.

GACAK

W książce „Kuchnia Fit 2 – wspólne gotowanie” inspiruje do zmiany stylu życia; prezentuje smaczne i zdrowe przepisy na każdy posiłek dnia – śniadania, obiady, kolacje a nawet desery. Ta książka to także historie osób, które dzięki Konradowi Gacy odmieniły swoje życie; nie są to jednak opowieści żywcem wyjęte z broszury reklamowej – niosą ze sobą ogromną dawkę motywacji, a to chyba najważniejsze.

 

Informacje dodatkowe:

Autor: Konrad Gaca

Wydawnictwo: Burda Publishing Polska

Ilość stron: 296

Cena: 35 pln


DLA CIEKAWYCH ŚWIATA


„Moje Smaki”

DSC_0628

Michel Moran – zawodowy kucharz, Hiszpan z pochodzenia, Francuz z urodzenia. Juror programu Masterchef Polska. O sobie pisze niewiele, wiele miejsca poświęca za to opowieści o kulturze, w której się wychowywał, a także o miłości do jedzenia i wspólnego biesiadowania.

W książce znajdziemy przepisy na 130 ulubionych dań Michela, w tym przystawki, zupy, dania główne i desery. Nie są to jednak potrawy wyłącznie kuchni francuskiej, znajdziemy tu również inspiracje kuchnią śródziemnomorską.

Piękne zdjęcia pobudzą apetyt, a dokładnie opisane sposoby przyrządzania potraw zachęcą do gotowania.

DSC_0613-2

Informacje dodatkowe:

Autor: Michel Moran

Wydawnictwo: Wydawnictwo MUZA S.A.

Ilość stron: 220

Cena: 50 pln


DLA KAŻDEGO


„Przekąski – wyśmienite przepisy na zdrowe życie” 

DSC_0608

Ta książka to dowód na to, że warto zaglądać do supermarketów w poszukiwaniu ciekawych publikacji. Za cenę 19,99 pln otrzymujemy aż 140 przepisów na zdrowe przekąski z całego świata, a wśród nich m.in.: wrapy, pizze, crostini, foccacia, hummus, bruschetty, hamburgery czy tartaletki.

Niezła gratka dla wielbicieli prostych, a zarazem pysznych dań i deserów. A do tego piękne zdjęcia przygotowanych potraw!

PRZE

Informacje dodatkowe:

Autorka: Michela Neri

Wydawnictwo: Firma księgarska Olesiejuk Spółka z o.o.

Ilość stron: 314

Cena: 19,99 pln

 

Do następnego! 🙂

eatandlove

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.