BANANOWA GRANOLA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

Czy znacie lepsze połączenie smaków niż banan i czekolada? Bo ja nie! 🙂 Więc gdy tylko trafiłam na przepis z wykorzystaniem tych dwóch składników wiedziałam, że będę musiała go przetestować. 

Granola wymyślona przez amerykańskiego lekarza w 1894 roku jest mieszaniną różnego rodzaju płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich, jęczmiennych lub/ i orkiszowych). Do granoli dodaje się również orzechy, bakalie i miód. Całość piecze się do chrupkości.

Absolutnymi zaletami domowo przyrządzanej granoli jest wpływ na to jakich składników użyjemy (sklepowe granole mają zwykle w swoim składzie mnóstwo cukru i syropu glukozowo-fruktozowego); jeśli nie lubisz wiórków kokosowych lub żurawiny to po prostu jej nie dodajesz. Ponadto sam/a decydujesz jakich płatków użyjesz (jeśli nie chcesz pszenicy skorzystaj z owsianych). Granola jest naprawdę prosta w przyrządzaniu, a do tego praktyczna 🙂 – możesz połączyć ją z jogurtem naturalnym i zjeść na śniadanie lub wziąć ze sobą do pracy jako przekąskę między posiłkami.

To co? Spróbujesz? 🙂

 


Składniki


3 szklanki płatków zbożowych (ja korzystam z gotowej mieszanki kupionej w Biedronce. Tutaj zobacz jaką polecam)

2-3 bardzo dojrzałe banany

Gorzka czekolada – ja wybieram Lindt (co najmniej 80%)

1 duża garść suszonych moreli

2 garści orzechów laskowych

2 -3 garści suszonej żurawiny

1- 2 łyżki miodu naturalnego

1 łyżeczka cynamonu *

* Powyższa lista składników jest przykładowa. Możesz skorzystać z innych bakalii lub nieco zmniejszyć lub zwiększyć wielkość dodawanej porcji np. orzechów. Stwórz swoją ulubioną granolę 🙂

 


Sposób przygotowania


Banany zblenduj lub rozgnieć widelcem na gładką masę. Dodaj 1-2 łyżki miodu, a do tego łyżeczkę cynamonu. Całość wymieszaj. Do dużej miski wsyp płatki a następnie dodaj masę bananową i również wszystko dokładnie wymieszaj. 

Blaszkę zabezpiecz papierem do pieczenia, a następnie wyłóż granolę dociskając ją szpatułką. Wstaw do pieca nagrzanego do 180 C i piecz przez 30 – 40 minut. Pamiętaj, aby co jakieś 10-15 minut obracać granolę łopatką, aby równomiernie się piekła. Piecz do momentu aż będzie złocista. Po tym czasie wyciągnij blaszkę i pozostaw granolę do wystygnięcia – nie mieszaj. Gdy granola ostygnie dodaj żurawinę, pokrojone bakalie, orzechy laskowe oraz czekoladę. 
Całość przesyp do szczelnego pojemnika. 

Smacznego! 

eatandlove