CHLEB, KTÓRY ODMIENI TWOJE ŻYCIE

A jego dokładna nazwa brzmi – „The life-changing loaf of bread”. Przepis ten pojawił się na blogu My new roots najbardziej znanej na świecie blogerki kulinarnej – Sary Britton – w roku 2013. Od tego czasu podbił serca i podniebienia osób nie tylko dbających o linię, ale także tych które nie wyobrażały sobie życia bez białego pieczywa. Odkrycie tego przepisu zrewolucjonizowało sposób odżywiania wielu – może odmieni także Twoje? 

Co więc stanowi o tak wielkiej jego popularności? To, że jest niezwykle zdrowy, sycący i smaczny, a do tego – aby go przygotować nie trzeba posiadać wybitnego talentu ani spędzić kilku godzin w kuchni.

Samo przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 5 minut. To co? Spróbujesz?


SKŁADNIKI


135 g nasion słonecznika (1 szklanka)
90 g siemienia lnianego (pół szklanki)
30 g orzechów laskowych, migdałów lub orzechów włoskich (dwie łyżki)
35 g nasion dyni (dwie łyżki) – ja z nich zrezygnowałam
145 g płatków owsianych górskich (1,5 szklanki)
2 łyżki nasion chia
4 łyżki nasion babki płesznik (do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością)***
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
3 łyżki oleju kokosowego lub masła ghee
350 ml wody (1,5 szklanki)

*** ja zastąpiłam babkę płesznik łupiną babki jajowatej – sprawdziła się perfekcyjnie.

UWAGA. Nie pomińcie siemienia lnianego ani oleju kokosowego – te dwa składniki są niezwykle istotne – bez nich chleb będzie się kruszył.

 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Wszystkie suche składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie ze sobą mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy olej kokosowy (masło), miód (syrop klonowy) i wodę, a następnie dolewamy do uprzednio przygotowanych suchych składników. Całość dokładnie mieszamy.

Gotową masę przekładamy do wysmarowanej masłem foremki (keksówki) i odstawiamy na min. 2 godziny, tak aby składniki miały szansę dokładnie się połączyć i skleić.

Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 20 min. Po tym czasie wyjmujemy go z foremki i pieczemy kolejne 30-40 minut, aż będzie zrumieniony.

Smacznego!

 

 

eatandlove