CIASTECZKA AMARANTUSOWO – BANANOWE

Amarantus, zwany „Złotem Inków” uznawany jest za jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Posiada niezliczone wartości odżywcze co wyróżnia go spośród innych, tradycyjnych zbóż. Polecany jest osobom chorującym na cukrzycę, a także celiakię (nie zawiera glutenu).

Poniżej znajdziecie przepis na przepyszne i zdrowe ciasteczka amarantusowo – bananowe. To co jest absolutną ich zaletą to fakt, że samo przygotowanie zajmuje mniej niż 5 minut.

Przetestujcie koniecznie!

 


SKŁADNIKI


2 szklanki amarantusa ekspandowanego (do kupienia w większych sieciach typu Carrefour)

1 dojrzały banan

1/2 szklanki wiórków kokosowych

1 jajko

2 łyżki miodu


PRZYGOTOWANIE


Do miski z amarantusem dodać wiórki, zblendowanego lub rozgniecionego widelcem banana oraz miód. Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej dłońmi) Wyłożyć na stolnicę lekko rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykroić wybrane kształty. Piec w temperaturze 180 stopni aż ciasteczka się zrumienią (ok. 15 minut)

Smacznego 🙂

 

eatandlove