CURRY DLA WIECZNIE GŁODNYCH

W oryginale tytuł tego dania brzmi „Curry dla wiecznie głodnych chłopaków” i pochodzi z drugiej, autorskiej książki Marty Dymek „Nowa Jadłonomia”. Uwielbiam te jednogarnkowe potrawy Marty! – nie dość, że są pyszne, sycące to do tego bardzo zdrowe. I przyrządza się je w niecałe 20 minut 🙂

Wypróbujcie to danie koniecznie!


SKŁADNIKI


2 łyżeczki nasion kolendry

2 i 1/2 łyżeczki nasion kuminu

1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

1 i 1/2 laski cynamonu

4 goździki

2 liście laurowe

olej do smażenia

3 puszki ciecierzycy

1 cebula

kawałek imbiru (ok. 3 cm)

1/2 papryczki chilli (pozbawionej pestek)

1 puszka pomidorów krojonych

1 i 1/2 szklanki wody

1 łyżeczka kurkumy mielonej

1 i 1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru trzcinowego

DO PODANIA

ulubiony ryż lub kasza

opcjonalnie kolendra


PRZYGOTOWANIE


Przyprawy wymieszać (z porcji kuminu odsypać 1 łyżeczkę – przyda się potem) a następnie wysypać na rozgrzaną patelnię i prażyć przez 30 sekund. Przesypać do młynka i zmielić lub dokładnie rozgnieść w moździerzu. Cebulę, imbir, papryczkę chili posiekać.

 W garnku rozgrzać olej, dodać pozostałe nasiona kuminu i smażyć przez 30 sekund. Dodać odcedzoną ciecierzycę, cebulę, imbir oraz papryczkę i smażyć przez 5 minut, aż cebula zrobi się złota. Dorzucić zmielone przyprawy, smażyć dokładnie mieszając przez 1 minutę po czym dodać wszystkie pozostałe składniki. Przykryć i gotować przez 10-15 minut.

Gotową potrawkę podawać z ryżem lub kaszą.

Smacznego 🙂

eatandlove