DIP DO NACHOSÓW – HIT INTERNETU

Uwaga, uwaga! To nie jest dip serowy, mimo iż tak wygląda. W różnych zakamarkach Internetu nazywany jest sosem serowym, wegańskim, ale że wielu osobom przymiotnik wegański niezwykle źle się kojarzy – pozostańmy po prostu przy dipie. Niektórzy twierdzą, że smakuje jak ten z sieci kin; moim zdaniem nie jest to prawda, ale prawdą jest. że naprawdę doskonale komponuje się z nachosami i trudno się od niego oderwać. Zresztą sami spróbujcie. Poniżej znajdziecie listę składników. 

PS. Dip najlepiej smakuje podawany na ciepło 🙂


Składniki


2 ziemniaki
1 marchewka
40g płatków drożdżowych (do kupienia np. w sklepie ze zdrową żywnością)
20g oleju (rzepakowego)
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
0,5 łyżeczki papryki wędzonej
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie


Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w drobną kostkę i ugotować do miękkości. Odcedzić. Wszystkie składniki (także jeszcze gorące lub co najmniej ciepłe warzywa) umieścić w misie blendera i zmiksować do gładkiej, ciągnącej się konsystencji. Jeżeli lubisz ostrzejsze sosy możesz dodać pieprzu cayenne lub ostrej papryki. Dip najlepiej podawać na ciepło. 

Niewykorzystany sos przełóż do słoika. Przechowuj w lodówce maksymalnie kilka dni. 

Smacznego  🙂

eatandlove