DOKTOR MUESLI

Jest zima roku 1892. Maksymilian Bircher – Benner, świeżo upieczony lekarz medycyny od kilku dni uskarża się na złe samopoczucie. Choć ma świadomość, że istnieje niezliczona ilość powodów tłumaczących tę niedyspozycję, dopiero ostatni z symptomów potwierdza jego przypuszczenia. Żółtaczka. 

Kiedy stan chorego z godziny na godzinę staje się coraz poważniejszy, a dodatkowo traci on apetyt, zmartwiona żona Elisabeth stara się namówić męża by co kilka godzin spróbował zjeść choć kawałek jabłka – ma to jej zdaniem wzmocnić wymęczony chorobą organizm, a przynajmniej przygotować go na kolejną dawkę leków. Ku wielkiemu zdumieniu dieta ta bardzo szybko przynosi zaskakujące efekty; Benner zaczyna odzyskiwać siły, a wkrótce staje na nogi.

Doświadczenie to sprawia, iż pomimo wcześniejszego zainteresowania zdrowym odżywianiem, zaczyna baczniej przyglądać się naturoterapii – leczeniu chorób poprzez odpowiednio dobraną dietę. Szybko dochodzi do rewolucyjnych jak na tamten czas wniosków: jedynie surowe pokarmy – warzywa, owoce, ziarna i orzechy są w stanie zapobiegać wielu dolegliwościom, a w przypadku zachorowań całkowicie je pokonać.

Efektem tego w 1897 roku na przedmieściach Zurychu otwiera sanatorium „Lebendige Kraft” (tłum. Siły Witalne). Z uwagi na panujący tam zdrowotny reżim (rygorystyczna dieta i duża aktywność fizyczna) przeciwnicy Bennera opisują to miejsce jako „zdrowotne więzienie”. Tak czy inaczej rewolucyjne metody Szwajcara sprawiają, że sanatorium odwiedzają tłumy kuracjuszy chcących zadbać o swoje zdrowie, ale także zgubić kilka nadprogramowych kilogramów.

Do dziś Maxymilian Bircher – Benner uznawany jest za największego entuzjastę i propagatora zdrowego stylu życia i odżywiania. Choć przyszło mu żyć w czasach, w których to mięso i tłuszcze zwierzęce uznawane było za źródło sił witalnych, a poglądy przez niego głoszone w wielu środowiskach uznawane były za herezje, zdobył wielkie uznanie jako wspaniały metodyk, ale przede wszystkim praktyk wyznawanych przez siebie zasad. Własne zdrowie powierzali mu najznamienitsi tego świata – pisarze, politycy i myśliciele m.in. Golda Meir (premier Izraela) czy car Mikołaj II.

„Apfeldiätspeise” – potrawa powstała na bazie obserwacji sposobu odżywiania alpejskich pasterzy stanowiła fundament diety dr Bennera. Do dziś (choć czasami nieświadomie) miliony ludzi na całym świecie stosują się do rad szwajcarskiego lekarza zalewając mlekiem poranną porcję pożywnego muesli.


MUESLI DOKTORA BENNERA 


Składniki: 

1 łyżka płatków owsianych

3 łyżki wody

1 łyżka skondensowanego mleka lub mleka z miodem

sok z połowy cytryny

1 duże jabłko (lub 2 małe)

1 łyżka migdałów, orzechów włoskich lub laskowych

Przygotowanie:

Płatki moczyć w wodzie przez 12 godzin. Po namoczeniu zmieszać z mlekiem i sokiem z cytryny. Nieobrane, lecz umyte jabłko w całości zetrzeć na tarce (łącznie z pestkami i gniazdem nasiennym). Dodać do płatków i całość dokładnie wymieszać. Posypać orzechami.

Na zdrowie!

eatandlove