DOMOWA GRANOLA

Po raz pierwszy przyrządzono ją w roku 1894 w Stanach Zjednoczonych; dzięki swym niesamowitym walorom smakowym, ale i prozdrowotnym właściwościom w krótkim czasie podbiła ona serca i podniebienia ludzi na całym świecie. 

gr

Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się kupić płatki lub granolę z dodatkiem składnika, za którym nie przepadasz? Kawałki ananasa, płatki kokosowe czy rodzynki – nie wszyscy je uwielbiamy, a niekiedy zmuszeni jesteśmy tolerować ich obecność; aby uniknąć tego problemu zachęcam do przyrządzenia granoli z własnego przepisu i tylko z tych produktów, które naprawdę lubisz. Zapewniam, że nigdy więcej nie kupisz granoli w sklepie 🙂

Granola z uwagi na dodatek miodu oraz cukru trzcinowego jest nieco bardziej kaloryczna od musli; jeżeli więc nie musisz restrykcyjnie przestrzegać swojej diety, a masz ochotę na (wciąż zdrową) przekąskę to nie czekaj! Jej przyrządzenie zajmie Ci nie więcej niż 15 minut (+około 30 minut pieczenia)


DOMOWA GRANOLA – PRZEPIS


gra

 

SKŁADNIKI

płatki owsiane górskie 4,5 szklanki

orzechy laskowe 0,5 szklanki

migdały 1 szklanka

rodzynki 0,5 szklanki

żurawina suszona 0,5 szklanki

pestki dyni 0,5 szklanki

siemię lniane w ziarnach 0,5 szklanki

ziarno słonecznika 0,5 szklanki

miód płynny (prawdziwy!) ok 9 łyżek

cukier trzcinowy 3 łyżki

olej słonecznikowy 5 łyżek

szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE

W garnku wymieszać miód z olejem, cukrem i szczyptą soli. W razie potrzeby, gdy miód się skrystalizował, można go lekko podgrzać. Migdały i orzechy grubo posiekać. Całość wymieszać z masą miodową – wszystkie składniki muszą być nią dobrze oblepione. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim granolę. Piec w temperaturze 150 stopni (grzanie górne i dolne) aż nabierze złotobrązowej barwy (ok. 30 minut).

granola2

Gorąca granola zaraz po wyjęciu z piekarnika wydaje się wilgotna, jednak po wystygnięciu nabierze chrupkości.

grabola3

Wystudzoną granolę należy pokruszyć, później opcjonalnie wymieszać z suszonymi owocami. Podawać z mlekiem, jogurtem naturalnym lub wedle uznania 🙂

UWAGA! Granolę należy przechowywać w suchym miejscu w metalowych puszkach.

htt

 

Smacznego! 🙂

eatandlove

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.