DOMOWA PIZZA – NAJLEPSZA!

Domowa pizza to smak mojego dzieciństwa; zawsze była na grubym cieście, zawsze kwadratowa i zawsze z kiełbasą, cebulką i pieczarkami 🙂 Przyznam szczerze, że obecnie nie zawsze mam czas na jej własnoręczne przyrządzanie, chyba że tak jak ostatnio mogłam na gotowanie poświęcić całe niedzielne popołudnie 🙂 Pizza okazała się najlepszym wyborem tym bardziej, że kuchnia włoska chodziła za mną od dawna. 

Jeżeli masz podobnie zachęcam Cię do skorzystania z poniższego przepisu – wychodzi naprawdę pyszna!


SKŁADNIKI


500 g mąki – włoskiej mąki do pizzy typ 00 lub mąki chlebowej (typ 650-750)

1 łyżeczka soli

325 ml ciepłej wody

1 saszetka (7 g) suszonych drożdży

mąka do podsypywania w czasie zagniatania

ulubione dodatki (szynka parmeńska, mozzarella, ser gouda, rukola, parmezan, salami itd.)

passata

ząbek czosnku

oregano

bazylia

sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE


Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj sól oraz drożdże – wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie pomału dolewaj wodę (powinna być lekko ciepła; gorąca zabije drożdże!). Blat podsyp mąką i przełóż na nią ciasto; zagniataj je przez ok. 8 min., podsypując na początku mąką jeśli się bardzo klei. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i być elastyczne. Podziel ciasto na 4 porcje i z każdej uformuj kulę. Odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 20-30 minut. Piekarnik z blachą w środku nagrzej do 240 stopni C (dobrze żeby nagrzewał się przez 30 min. przed pieczeniem pizzy). Weź duży arkusz papieru do pieczenia i posyp go mąką. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko, a następnie nałóż sos pomidorowy* oraz ulubione dodatki. (**Polecam, by ser dodawać na około dwie minuty przez końcem pieczenia – będzie miał fajną, ciągnącą się konsystencję) Przełóż ciasto wraz z papierem na gorącą blachę z piekarnika. Piecz pizzę przez ok. 7 minut. Podawaj gorącą.

*Sos do pizzy – do passaty dodaj ząbek czosnku, suszone oregano, bazylię – dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego! 🙂

eatandlove