GROCHÓWKA (PRAWIE) JAK WOJSKOWA

W staropolskiej, codziennej kuchni zajmowała zaszczytne miejsce tuż obok tak sztandarowych zup jak rosół, barszcz czy krupnik. W swym niegdyś najpopularniejszym jesienno-zimowych sezonie, dziś – nieco zapomniana – coraz częściej ustępuje miejsca mniej kalorycznym kuzynkom zza granicy – włoskim zupom warzywnym. 

Czy istnieje więc możliwość przygotowania nieco zdrowszej, sycącej, gęstej grochówki, której walory smakowe nie będą w niczym odbiegały od tej tradycyjnej? Odpowiedź znajdziecie poniżej 🙂

Przepis na grochówkę w wersji mniej kalorycznej – wypróbujcie ją koniecznie! 🙂


GROCHÓWKA PRAWIE JAK WOJSKOWA


Składniki

2 szklanki grochu

2 ziemniaki

1 marchewka

1 cebula

1/4 bulwy selera

2 ząbki czosnku

4 ziarna ziela angielskiego

4 liście laurowe

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka wędzonej papryki

1/2 łyżeczki lubczyku

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

2 łyżki sosu sojowego

4 łyżki oleju rzepakowego

sól

pieprz

 

Sposób przygotowania:

Groch moczyć przez co najmniej 2 godziny w gorącej wodzie. Ziemniaki, marchewkę, cebulę oraz selera obrać, pokroić w drobną kostkę, a czosnek posiekać. Na rozgrzany w garnku olej wrzucić cebulę, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz wędzoną paprykę. Dusić na małym ogniu przez kilka minut. Następnie dodać pokrojone warzywa i przyprawy, dokładnie wymieszać i gotować przez kolejne 5 minut. Dodać groch z wodą (tę, w której się moczył) oraz sos sojowy. Gotować godzinę. Na koniec doprawić solą i pieprzem.  Smacznego!

 

Spodobał Ci się przepis? Polub go lub udostępnij 🙂 Dziękuję!

eatandlove

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.