HIT INTERNETU – DOMOWY KEBAB

Do „kulinarnych hitów Internetu” podchodzę z nastawieniem bardziej niż sceptycznym zwłaszcza, że nie raz wypróbowywałam coś co miało powalić na kolana, a koniec końców nadawało się jedynie do wyrzucenia. Przyznaję – nieco się zraziłam. Więc kiedy mój brat zgłosił się do mnie z kolejną rewelacją (Tomek, pozdrawiam!) a mianowicie domowym kebabem, którego przyrządzenie nie należy do najłatwiejszych, a i przepis nie brzmi jakoś odkrywczo byłam bliska rezygnacji. Mając jednak chęć na coś niezdrowego zdecydowałam się zaryzykować i go przetestować. Jaki był tego efekt?

Wczorajszego popołudnia przekonałam się, że czasami warto zmieniać zdanie:) Kebab wyszedł tak pyszny, że spokojnie może stanowić godną konkurencję dla mojego ulubionego „Turka”

P.S. I warto dodać, że przepis pozbawiony jest grama oleju (dodajesz go jedynie do pieczonych ziemniaków), a do tego masz wpływ na to jakiej jakości mięso ląduje na Twoim talerzu.


SKŁADNIKI


1kg mięsa z uda kurczaka (koniecznie! mięso z udek jest najdelikatniejsze)*

300 ml jogurtu naturalnego

papryka ostra (ok. 1 łyżki)

papryka słodka (ok.1 łyżki)

przyprawa gyros (ok. 1 łyżki)

sól, pieprz

mniejsze ziemniaki (do pieczenia, jako dodatek)

opcjonalnie: składniki do sałatki – mieszanka sałat, oliwki, ser grecki typu Feta, kukurydza itd.

Dodatkowo będziesz potrzebował(a): patyczków do szaszłyków, folię spożywczą oraz aluminiową, duży ziemniak

* W Biedronce możesz kupić wyfiletowane mięso z udek. Zawsze to mniej pracy 🙂


PRZYGOTOWANIE


Przygotuj marynatę – jogurt naturalny wymieszaj z przyprawami: papryką ostrą, słodką oraz przyprawą do gyrosa. Mięso natrzyj solą, a następnie przełóż do miski z masą jogurtową (musi ona dokładnie pokryć mięso). Odstaw do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotuj „stelaż”: w połówkę dużego ziemniaka (może być też inne warzywo o podobnym kształcie) wbij przynajmniej trzy patyczki do szaszłyków. Następnie na to ponadziewaj mięso, kończąc np. połówką cebuli. Całość zawiń w folię spożywczą formując rulon i odstaw do lodówki co najmniej pół godziny. Następnie całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w pozycji pionowej (ziemniaki służące za końce stelażu owiń folią aluminiową inaczej zbyt szybko staną się miękkie). Końcówki patyczków umieść w górnej kratce – w przeciwnym wypadku konstrukcja najpewniej się przewróci. Piecz około 1,5 godziny. W międzyczasie przygotuj ziemniaczki. Możesz skorzystać z tego przepisu. Dorzuć na blachę z kebabem na ostatnie 20 – 25 min pieczenia.

Po upieczeniu mięso ścinaj ostrym nożem na cienkie plasterki. Całość polej sosem czosnkowym również z tego przepisu pamiętając by był on nieco rzadszy.

Do ziemniaków i mięsa dobierz surówkę/sałatkę wedle uznania.

Smacznego! 🙂

Jeżeli uznasz, że ten przepis spodoba się także Twoim znajomym polub go lub (i) udostępnij 🙂 Dziękuję! 

eatandlove