KALISKI SMAK DZIECIŃSTWA

Tradycja wypiekania tego przysmaku, wedle przekazu ustnego, sięga roku 1850. Od tego czasu niezmienna pozostaje jego receptura i sposób przyrządzania. Choć andrut, bo o nim mowa, składa się jedynie z czterech składników – wody, mąki pszennej, cukru oraz oleju rzepakowego, wciąż zdobywa rzesze miłośników nie tylko wśród dorosłych, ale także dzieci.

W ramach cyklu WARTO KUPIĆ zachęcam Was do zapoznania się z historią tego kaliskiego przysmaku 🙂

Produkcja andrutów nie należy do najłatwiejszych – trzeba mieć wyczucie w ręku i uzbroić się w cierpliwość. Ciasto wypieka się w andruciarkach, zwanych także żelazkami; jednorazowo w maszynie można upiec jedynie 4 krążki. Andrut nie może być ani za ciemny, ani za jasny. Zwykle ma od 15 do 17 cm średnicy i mniej więcej 0.8 – 1,5 mm grubości; z uwagi na fakt iż wafle wypiekane są metodą tradycyjną sprawia, że każdy z nich jest inny i niepowtarzalny.

 

andrut

Z historią kaliskiego andruta nierozłącznie związana jest także opowieść o najstarszym polskim parku założonym w 1798 roku, w tymże właśnie mieście. Od początku powstania cieszył się on ogromnym powodzeniem wśród mieszkańców miasta; w sobotnie i niedzielne popołudnia rozstawiały się stargany z napojami, zabawkami i przekąskami, a wśród nich nie mogło zabraknąć ulubionego przysmaku Kaliszan. Andruty stały się nieodłącznym elementem każdego spaceru i tak jest po dziś dzień.

 

andruty-kaliskie-historia-1

Garść ciekawostek:

♥  Andruty kaliskie mogą być produkowane jedynie na terenie Kalisza (w jego granicach administracyjnych)

♥ Jedynie dwie firmy w Polsce posiadają uprawienia i odpowiedni certyfikat do produkcji andrutów. Są to: Zakład Cukierniczy Ryszarda Marczaka oraz Zakład Cukierniczy Urszula Cicha – Kinowska

♥ W 2005 roku andruty kaliskie wpisane zostały na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a od 2009 oznaczone są unijnym znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne.

 

eatandlove

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.