KOTLETY Z KALAFIORA, CZYLI WEGAŃSKI SPOSÓB NA MIELONEGO

W tym przepisie zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Uwielbiam kalafiora pod każdą postacią – zarówno zupy kalafiorowej ze świeżym koperkiem (moja ulubiona!) czy zwyczajnie podanego ze smażoną bułką tartą i masłem. O kotletach – przyznam szczerze – nigdy nie słyszałam. W poszukiwaniu smacznego, wegańskiego dania ponownie zajrzałam na bloga Marty Dymek „Jadłonomia” i ponownie się nie zawiodłam; mielone kotlety z kalafiora to prawdziwy hit. Koniecznie wypróbujcie ten przepis a stanie się Waszym ulubionym 🙂


Składniki


2 ½ szklanki startego kalafiora (na grubych oczkach – koniecznie użyjcie tarki!)
1 duża cebula
1 ząbek czosnku

1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (powinna być lekko rozgotowana)
½ szklanki ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni i posiekanych
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
¼ szklanki oleju
2 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki syropu z agawy (można zastąpić miodem)
1 ½ – 2 łyżeczki pieprzu ziołowego (koniecznie użyj tego składnika!)
sól i czarny pieprz do smaku


Przygotowanie


Kalafiora i cebulę zetrzeć na tarce (na dużych oczkach) następnie dodać czosnek (również starty na tarce, ale tym razem skorzystaj z małych oczek). Do startych warzyw dodaj pozostałe składniki; wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wilgotnymi rękoma formuj kotlety. Wstaw do pieca nagrzanego do 180-200 stopni i piecz przez około 25-30 minut aż będą złociste. Nie zapomnij obrócić je na drugą stronę!

Kotlety smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i zimno.

Smacznego!  🙂

 

eatandlove