KREM Z AWOKADO I BANANA (A’LA NUTELLA)

Przyznam szczerze, że do tego przepisu byłam bardzo sceptycznie nastawiona. Choć bardzo lubię awokado, nigdy nie miałam okazji spróbować go w wersji na słodko. Koniec końców moje obawy okazały się niczym nieuzasadnione, bo krem wyszedł bardzo smaczny! Zresztą, do jego przygotowania potrzebujemy tylko czterech składników i około 5 minut czasu wolnego. Warto więc zaryzykować, prawda? 😉

Składniki:

1 dojrzałe awokado Hass (ta odmiana jest najsmaczniejsza)

1 duży banan lub 2 małe (koniecznie dojrzałe, najlepiej już z lekkimi brązowymi plamkami)

2 płaskie łyżki kakao

4 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych (koniecznie bez łupinek, bo krem będzie gorzki. Opcjonalnie możesz uprażyć orzechy w piekarniku lub na patelni wówczas łupinki same odpadną)

opcjonalnie: miód do posłodzenia.

* Porcja składników wystarcza na słoiczek o pojemności ok. 250 ml

Przygotowanie: 

Banana i awokado pokroić a następnie dokładnie zblednować. Dodać 2 łyżki kakao i 4 łyżki mielonych orzechów laskowych. Dokładnie wymieszać. Jeżeli krem będzie zbyt mało słodki dołożyć pół łyżeczki miodu.

Taką nutellę można trzymać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku 2 dni.

Smacznego!

O.

eatandlove