KSIĄŻKOWI ULUBIEŃCY

O tym jak bardzo uwielbiam książki kulinarne pisałam wielokrotnie. W szczególności cenię te pozycje, które obok ciekawych przepisów posiadają także piękne, inspirujące fotografie potraw. I choć posiadam już całkiem pokaźny księgozbiór to przyznam szczerze – nigdy nie będzie on dla mnie za duży. 

Dziś postanowiłam podzielić się z Wami kolejną częścią mojej kolekcji. Wybrałam pięć książek, z czego cztery dotyczą tematyki zdrowego odżywiania i kuchni roślinnej, ostatnia zaś to smakowita podróż po Polsce.

To co, gotowi? Zaczynamy! 🙂


„Jadłonomia” – Marta Dymek


Ta książka to absolutny „must have” dla wszystkich tych, którzy z różnych powodów – zdrowotnych, światopoglądowych – interesują się kuchnią wegańską. Autorka – Marta Dymek – z impetem wkroczyła w świat polskiej blogosfery; jej przepisy na dania roślinne podbiły serca i żołądki dziesiątek tysięcy czytelników, a jej Fanpage na Facebook’u ma już p0nad 236 tysięcy obserwatorów. Z talentu, wytężonej pracy i wzrastającej popularności narodziła się „Jadłonomia”, czyli zbiór ulubionych przepisów czytelników.

W książce znajdziemy kilkadziesiąt przepisów, a każdy z nich ma swojego głównego „bohatera”. Są więc dania z wykorzystaniem warzyw kapustnych (kapusta, jarmuż, brukselka, brokuł, kalafior), strączkowych (soczewica, ciecierzyca, fasola, groch), liści i ziół (sałata, szpinak, rukola, rozmaryn, natki) czy grzybów (pieczarki, kurki, boczniaki, borowiki).  W Jadłonomii znajdziemy także przepisy podstawowe m.in. na bulion warzywny, domowy majonez czy sos BBQ, które świetnie zastępują bardziej kaloryczne oryginały.

Jeśli chodzi o moje ulubione dania z tej książki to od lat zakochana jestem w Chilli sin carne, przepyszne są także Burgery ulubione (zamiast buraka używam jednak marchewki) oraz Krem z pieczonego kalafiora. 

Informacje dodatkowe:

Autor: Marta Dymek

Wydawnictwo: Dwie Siostry

Ilość stron: 288

Cena: od 28 pln (ceneo.pl)


„Nowa Jadłonomia” – Marta Dymek 


Druga, autorska książka Marty to prawdziwa perełka; wraz z autorką odbywamy kulinarną (roślinną) podróż po świecie. Jest Korea, Wietnam, są Bałkany i Kalifornia; jest ciekawie, egzotycznie, kolorowo i zdrowo.

Książka składa się z 7 rozdziałów (śniadania, małe dania, zupy, duże dania, desery, napoje oraz przepisy podstawowe) a każdy z nich po kilka/kilkanaście przepisów. Z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Jeżeli jednak nie przepadacie za egzotycznymi smakami to może zachęcą Was przepisy na coś bardziej swojskiego jak paprykarz jaglany, rewolucyjny rosół lub grzybowe mielone?

Nie ukrywam, że „Nowa Jadłonomia” to absolutna nowość na mojej półce w związku z czym nie udało mi się  jeszcze przetestować zbyt wielu przepisów; mam jednak „zakolejkowaną” listę potraw, którą wkrótce wypróbuję. Barszcz ukraiński, Fasola  z Puero Rico czy Nuggestsy z boczniaka – to brzmi naprawdę dobrze.

Informacje dodatkowe:

Autor: Marta Dymek

Wydawnictwo: Marginesy

Ilość stron: 271

Cena: od 39 pln (ceneo.pl)


„Dieta w insulinooporności” – Magdalena Makarowska & Dominika Musiałowska


Na „Dietę w insulinooporności” trafiłam całkiem przypadkiem podczas zakupów w jednym z dyskontów spożywczych. Nie ukrywam, że zawsze zatrzymuję się przy stoiskach z książkami, bo od czasu do czasu właśnie w ten sposób udaje mi się upolować prawdziwą perełkę – tym razem było podobnie. Choć nie mam problemów zdrowotnych, które wymusiłyby na mnie stosowanie podobnej diety, zainteresowały mnie przepisy umieszczone w książce – proste w przyrządzaniu, nieskomplikowane pod kątem użytych składników, a przy tym ciekawe i bardzo zdrowe.

Autorki (dietetyczka oraz ekspertka z zakresu insulinooporności) dokładnie tłumaczą czym jest insulinooporność, jakie reakcje organizmu mogą świadczyć o chorobie (bóle stawów, senność, uczucie zimna, trudności ze zrzuceniem nadmiernych kilogramów) a także na jakie produkty w codziennej diecie należy uważać.

Absolutną zaletą tej książki jest dieta rozpisana aż na 4 miesiące – dzień po dniu. Na końcu znajdujemy podsumowanie wraz z listą zakupów na cały tydzień; pomaga to rozplanować posiłki na dany dzień. Do tego mamy totalną różnorodność – żadna z potraw nie powtarza się, a całość skonstruowana jest tak, że swobodnie możemy wymieniać posiłki (np. śniadanie przewidziane w menu w dniu 1 zaplanować na dzień 7 itd).

„Dieta w insulinooporności” to książka, którą z czystym sumieniem polecam każdemu, nie tylko osobom cierpiącym na insulinooporność; ja niezwykle często korzystam z propozycji posiłków, gdy brakuje mi pomysłu na szybki i zdrowy obiad czy kolację.

Informacje dodatkowe:

Autorki: Magdalena Makarowska & Dominika Musiałowska

Wydawnictwo: Feeria

Ilość stron: 355

Cena: od 21 pln (ceneo.pl)


„Cała obfitość” – Yotam Ottolenghi


„Cała obfitość” to książka, którą czytam, oglądam i testuję z przyjemnością.

Książka składa się z dwunastu rozdziałów, a każdy z nich dotyczy innej formy przyrządzania warzyw. Znajdziemy więc przepisy, w których pieczemy, gotujemy, grillujemy, blanszujemy czy smażymy ulubione jarzyny.

To co może być zarówno zaletą, jak i wadą książki to fakt, iż autor wymyśla dość skomplikowane dania, z dużą ilością składników, a niektóre z nich nie zawsze dostępne są w okolicznym sklepie. Wysiłek ten jednak z pewnością wynagradza smak potraw, które są naprawdę wyśmienite.

Informacje dodatkowe:

Autor: Yotam Ottolenghi

Wydawnictwo: Filo

Ilość stron: 352

Cena: od 42 pln (ceneo.pl)


„Polak NieNażarty” – Gosia Molska


Uwielbiam książki, które są kompendiami wiedzy, a „Polak NieNażaty” zdecydowanie do tej kategorii należy. Autorka – Gosia Molska – dziennikarka i podróżniczka wprowadza nas w świat polskiej kultury kulinarnej opisując w bardzo schematyczny sposób najciekawsze, a zaraz najważniejsze jej aspekty.

W książce przeczytamy ciekawostki na temat każdego regionu naszego kraju, dowiemy się kiedy najlepiej jeść szparagi czy brukselkę (kalendarz sezonowości), a także jak powstaje miód, co oznaczają cyfry na jajkach i jaka jest historia najpopularniejszej manufaktury czekolady w Polsce.

„Polak NieNażarty” to z pewnością ciekawa pozycja na polskim rynku wydawniczym; co prawda znalazłam w niej kilka nieścisłości (np. pierwsza na świecie izba wytrzeźwień wcale nie powstała w Warszawie jak twierdzo autorka, a w czeskiej Pradze) całość jest jednak jest niezwykle ciekawa.

Informacje dodatkowe:

Autor: Gosia Molska

Wydawnictwo: Zwierciadło

Ilość stron: 256

Cena: od  32 pln (ceneo.pl)

 

Aby być na bieżąco z nowymi wpisami na blogu polub Fanpage Eat&Love 🙂

eatandlove