KULINARNA UNIA POLSKO – WĘGIERSKA

Pomysł na to danie powstał w końcówce lat 60. Szef kuchni popularnej krakowskiej restauracji Balaton, postanowił stworzyć potrawę, która stanie się symbolem przyjaźni polsko – węgierskiej. Jako, że sam był Węgrem z pochodzenia bez trudno skomponował przepis na doskonały gulasz, a następnie połączył go w jedno danie z popularnymi w Polsce plackami ziemniaczanymi. 

Placek po węgiersku podbił serca i podniebienia Polaków; do dziś zresztą stanowi jedną z najbardziej lubianych i najczęściej zamawianych potraw.

Jeżeli narobiłam Wam apetytu na to danie to koniecznie skorzystajcie z poniższego przepisu. Wychodzi naprawdę pyszny! 🙂


SKŁADNIKI


Gulasz:
1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego (polecam karkówkę)
3-4 łyżki mąki
1 litr bulionu
2 duże cebule
2 papryki czerwone
20 dag pieczarek
kilka łyżek oleju
ząbek czosnku
liść laurowy
3-4 ziarnka ziela angielskiego
3 łyżki papryki słodkiej w proszku
szczypta papryki ostrej w proszku (wg uznania)
1,5 łyżki przecieru pomidorowego
pieprz, ew. sól

Placki ziemniaczane (na 3 porcje)
ok. 1,5 kg ziemniaków
1 jajko
2 czubate łyżki mąki
1 cebula
sól, pieprz
olej do smażenia

Opcjonalnie:
śmietana gęsta 12%, ogórki kiszone


PRZYGOTOWANIE


Mięso pokroić w dość dużą kostkę i obtoczyć w mące. Na patelni dobrze rozgrzać olej i wrzucić kawałki mięsa – podsmażyć, aż się zrumienią. W garnku zagotować bulion. Do bulionu wrzucić zarumienione mięso, liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na tłuszczu pozostałym po mięsie. Usmażoną cebulę wrzucić do gulaszu, wcisnąć czosnek. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Pieczarki obrać i pokroić w grubsze talarki (mniejsze na połówki). Wrzucić na patelnię i podsmażyć. Paprykę pokroić na małe paski. Do gulaszu dodać paprykę, pieczarki, przecier pomidorowy oraz papryki w proszku. Gotować na wolnym ogniu przez następną godzinę kilkukrotnie mieszając. Pod koniec gotowania dodać pieprz lub ewentualnie sól.

W międzyczasie przygotować masę ziemniaczaną na placki.

Ziemniaki zetrzeć razem z cebulą. Odsączyć na sitku nadmiar wody. Dodać jajko i mąkę. Przyprawić solą, pieprzem. Dokładnie wymieszać. Gdy już gulasz będzie gotowy, można zacząć smażyć placki.

Na patelni rozgrzać olej. Masę ziemniaczaną nakładać łyżką na patelnię. Wygładzić placek na całą powierzchnię patelni. Gdy spód się zarumieni, przełożyć delikatnie na drugą stronę (najlepiej pomagać sobie szerokimi łopatkami lub użyć pokrywki od dużego garnka). Na usmażony placek ziemniaczany nałożyć gulasz.

Wedle uznania można podawać z ogórkiem kiszonym.

SMACZNEGO! 🙂

eatandlove