MAKARON Z SOSEM ŚMIETANOWO – SZPINAKOWYM

Jeżeli cenisz sobie prostotę, nie lubisz czasochłonnych przepisów, a danie poza tym, że ma być smaczne musi dostarczyć Ci odpowiedniej ilości kalorii to zdecydowanie jest to propozycja dla Ciebie. 

Makaron z sosem śmietanowo – szpinakowym to dla mnie klasyka. Zawsze wychodzi i zawsze szybko znika z talerzy. Za szybko. Spróbuj a sam/a się przekonasz 🙂


Składniki


Szpinak baby – 300g (koniecznie świeży)

2 piersi z kurczaka (jeśli wolisz delikatniejsze mięso wybierz mięso z udka)

makaron  (pappardelle, kokardki lub rurki) – ilość wedle potrzeby

śmietana 30% – 200 g

2 serki topione z ziołami (np. trójkąciki Hochland)

1 mała cebula

1 większy ząbek czosnku

4 pomidory suszone + olej spod pomidorów

papryka ostra (przyprawa)

masło śmietankowe (polecam Osełkę Górską)

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

Powyższe składniki wystarczają na przygotowanie około czterech porcji 


Przygotowanie


Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki. Doprawić wedle uznania. Ja dodaję aromatyzowany olej (możesz użyć ten spod suszonych pomidorów) oraz ostrą paprykę. 

Przygotować sos:

Szpinak umyć, osuszyć, posiekać/porwać na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie jak się zeszkli – posiekany szpinak; odrobinę posolić. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż zmieni swoją konsystencję i stanie się ciemnozielony. Następnie wlać śmietankę, dołożyć serki i przeciśnięty przez praskę czosnek – gotować na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serków i powstania sosu (od czasu do czasu mieszając). Dodać pokrojone pomidory oraz usmażone kawałki kurczaka. Całość doprawić najlepiej świeżo zmielonym pieprzem, solą (tutaj ostrożnie) i opcjonalnie gałką muszkatołową. Chwilę podgotować. Danie gotowe. 

Uwaga: zbyt rzadki sos możemy zredukować odparowując go (dusić na większym ogniu bez przykrycia)

Smacznego 🙂

eatandlove