MAKARON ZE SZPINAKIEM Z DOMOWEGO OGRÓDKA

Znamy się już trochę, więc wiecie z pewnością, że najbardziej lubię te przepisy, które są łatwe w przygotowaniu i nieskomplikowane pod względem produktowym. Sam smak potrawy jest rzeczą oczywistą, choć w przypadku szpinaku niektórych trudno będzie przekonać, że może być on naprawdę dobry. 

Wszystko przez niechlubny w naszej kulinarnej historii okres PRL -u, w którym Polacy przekonywani o znakomitych właściwościach zdrowotnych tej zielonej rośliny zmuszani byli do spożywania papkowatej brei w imię dobrego zdrowia i niebywałej tężyzny fizycznej. Stąd zresztą pojawił się w mediach bajkowy Popeye (Papaj), który był największym popkulturowym orędownikiem szpinaku. Nie da się jednak ukryć, że pomimo całej tej marketingowej otoczki dla całego pokolenia stał się on obiektem nieskrywanej nienawiści.

Czas rozprawić się z czarnym PR-em. Poniżej znajdziecie przepis na łatwy i pyszny sos szpinakowy.

Wypróbujcie go koniecznie! 🙂


SKŁADNIKI


makaron (ilość i typ wedle uznania) – ja używam makaronu Barilla farfalle

5 – 6 dużych garści szpinaku

płaska łyżka masła (najlepiej klarowanego)

2 łyżki śmietany kremówki 30%

2 trójkąciki serka topionego np. Hochland z ziołami

2-3 ząbki czosnku (ilość wedle upodobania)

sól, pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE


Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotować sos:

Szpinak umyć, osuszyć, posiekać w mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło, wrzucić posiekany szpinak, odrobinę posolić; dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż zmieni swoją konsystencję i stanie się ciemnozielony. Następnie wlać śmietankę, dołożyć serki i czosnek – gotować na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serków i powstania sosu (od czasu do czasu mieszając). Całość doprawić najlepiej świeżo zmielonym pieprzem, solą (tutaj ostrożnie) i opcjonalnie gałką muszkatołową.

Uwaga: zbyt rzadki sos możemy zredukować odparowując go (dusić na większym ogniu bez przykrycia)

Smacznego 🙂

eatandlove