Makaron ze szpinakiem z domowego ogródka

Makaron ze szpinakiem to pomysł na szybki i prosty obiad. Dodatkowo bardzo zdrowy ponieważ szpinak ma właściwości antynowotworowe oraz chroni przed miażdżycą. Jest polecany również dla osób, które się odchudzają ze względu na niską kaloryczność, a zawarty w nim potas oraz witaminy z grupy B przyśpieszają metabolizm. Szpinak ma również duży wpływ na obniżenie poziomu stresu dzięki zawartości w nim magnezu, a także zapobiega bólom głowy. Korzystnie wpływa na mózg, poprawia jego pracę i koncentrację. Zaleca się spożywanie szpinaku przez kobiety w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego. Można powiedzieć, że zawiera w sobie niemal wszystkie witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E i K.

Szpinak – przeciwwskazania

Szpinak ma bardzo dużo zalet, ale niestety nie jest dobry dla wszystkich. Osoby cierpiące na kamicę nerkową powinny go unikać. Zawarty w szpinaku kwas szczawiowy może powodować tworzenie się kamieni. Również osoby z chorobami układu krążenia nie powinny go jeść w dużej ilości. Problemy z reumatyzmem też wykluczają spożywanie tego warzywa.

Przepis na makaron ze szpinakiem

Składniki / porcja dla dwóch osób

• 150 g makaronu (np. penne, świderki)
• ½ cebuli
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka oleju
• ½ łyżki masła
• 150 g szpinaku
• 1/3 szklanki śmietanki 30%
• 1/3 szklanki tartego parmezanu

Przygotowanie

Makaron ugotować. W międzyczasie opłukać i odcedzić szpinak. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na patelni na oleju (ok. 5-7 minut). Doprawić odrobiną soli, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażyć (ok. 2 minuty). Po tym czasie dodać szpinak i podgrzewać ok. 1 minutę. Wlać śmietankę, wymieszać i doprawić pieprzem, jeśli jest potrzeba również solą, całość poddusić. Dodać odrobinę parmezanu i wymieszać. Można na patelnię dodać również makaron i całość wymieszać bądź wymieszać na talerzu, według uznania. Resztę sera posypać na wierzchu makaronu.

Podsumowanie

Taki makaron można przygotować również z fetą, można też dodać kurczaka. Jest to danie, które łatwo zapakować na obiad do pracy i później tylko odgrzać w mikrofalówce. Wybór makaronu jest dowolny w zależności co kto lubi. Śmietanę można zamienić na 18% ale wtedy sos będzie lekko kwaśniejszy. Przy tym przepisie nie trzeba się twardo trzymać wszystkich składników. Jeśli ktoś nie może używać w swoich potrawach cebuli i czosnku można poddusić sam szpinak i dodać do niego odrobinę masła. Możliwości jest naprawdę wiele.