NIE DAJ SIĘ ZROBIĆ W … ARBUZA!

Nazywany jest także kawonem. Pochodzi z Afryki Południowej; najsmaczniejsze jego odmiany zjemy w Turcji, ale także w Rumunii, Bułgarii, Chorwacji czy Hiszpanii – dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym panującym w tych krajach jest on tam wyjątkowo słodki. 

Żaden owoc nie ugasi pragnienia tak jak arbuz, dodatkowo w czasie intensywnych upałów pozwoli nam obniżyć temperaturę ciała. Niemal w 100% składa się z wody i mimo to, iż nie posiada żadnego ze składników odżywczych w znaczących ilościach to ich lista jest wciąż pokaźna. Warto chociażby wspomnieć o zawartości witaminy A, C, B1, B2, B6 oraz pierwiastkach takich jak: potas, miedź, żelazo, magnez, wapń, fosfor oraz mangan.

Jego wielka popularność (obecny jest w ponad 90 krajach na świecie) sprawia, że co bardziej chciwi hodowcy decydują się na oszustwo. Na czym ono polega i jak się przed nim ustrzec? Odpowiedź poniżej.


PODRÓBKI ARBUZA – NIE DAJ SIĘ OSZUKAĆ


Dynia, w porównaniu z arbuzem jest rośliną wysokoplenną tj. z jednej sadzonki otrzymujemy większą liczbę owoców. Aby więc wykorzystać potencjał drzemiący w arbuzie i jednocześnie zwiększyć jego plenność krzyżuje się go z jego kuzynką – dynią. W ten sposób powstaje dynioarbuz, czyli krótko mówiąc jego marna podróbka.

Cechy charakterystyczne podrabianego arbuza:

Wygląd zewnętrzny:

  • charakterystyczne dla dyni, wyczuwalne wyżłobienia biegnące wzdłuż owocu

Wygląd wewnętrzny:

  • jasnoróżowe zabarwienie
  • przeważająca ilość białych pestek
  • łykowata struktura miąższu

Smak:

  • mało słodki, wręcz mdły

Jeżeli po przekrojeniu okazuje się, że barwa arbuza znacznie odbiega od normy (nie jest krwistoczerwona) nie oznacza, że trafił nam się jego niedojrzały egzemplarz, ale padliśmy ofiarą oszustwa, a on sam jest zwyczajną podróbą. Aby tego uniknąć bardzo dokładnie przyglądajmy się owocom, nie kupujmy ich w podejrzanie niskiej cenie, a już zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest zakup arbuza pokrojonego w kawałki (ćwiartki lub połówki); wówczas łatwiej jest nam ocenić jego wygląd.


ARBUZOWE CIEKAWOSTKI


  • Na świecie istnieje ponad 1200 odmian arbuza. Posiada barwy od żółtej, poprzez pomarańczową do ciemnoczerwonej.
  • Największy wyhodowany arbuz ważył 118 kg
  • W Japonii można kupić arbuzy w kształcie kostek, serc i piramid.
  • Pestki arbuza pomagają wyleczyć infekcje grzybicze i bakteryjne; wykazują także właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne.
  • Poniższy obraz (datowany na XVII w.) pokazuje jak na przestrzeni wieków zmienił się arbuz

eatandlove