O blogu

widelec-i-no�-sztu�ce-interfejs-restauracji-ko�o-symbol_318-61359Witaj 🙂

dziękuję, że odwiedzasz to miejsce. Mam szczerą nadzieję, że zechcesz pozostać tu na dłużej, a ja obiecuję, że będę starała się zrobić wszystko by tak właśnie było.

Blog Eat&Love powstał w zimowe popołudnie 28 stycznia 2016 roku, a historia jego powstania zaczyna się od przypadkowej rozmowy z pewną bardzo inspirującą osobą. Po naszym spotkaniu, które trwało nie dłużej niż wypicie filiżanki kawy, podjęłam decyzję o stworzenia swojego miejsca w sieci, do którego już teraz serdecznie Cię zapraszam.

Dlaczego Eat&Love?

Zainteresowanie kulinariami przejawiałam od najmłodszych lat. Moją ulubioną „podwórkową zabawą” była zabawa „w restaurację”. Do dziś pamiętam dania, które na specjalne zamówienie moich wyimaginowanych gości tworzyłam z produktów dostępnych w ogrodzie. W mojej kuchni serwowana była m.in. zupa z mirabelek, sałatka ze szczawiu, a także puree z tłuczonych jabłek. Każde danie było przyozdobione sezonowymi kwiatami i przed wydaniem musiało spełniać pewne ściśle określone normy – nieodpowiednie ułożenie produktów skutkowało wyrzuceniem całego talerza. Do dziś współczuję tym wszystkim, którzy musieli się ze mną bawić – i z góry przepraszam.

W późniejszym czasie, gdy dopiero co nabyłam umiejętność swobodnego czytania, gdzieś na strychu pomiędzy stertą niepotrzebnych rzeczy okryłam kilkadziesiąt numerów bardzo popularnego wówczas magazynu kulinarnego; wkrótce stał się on moją biblią i nieocenionym źródłem inspiracji. Zaczytywałam się w jego niesamowicie smakowitych historiach i mocno wierzyłam, że pewnego dnia i ja posiądę talent, który pozwoli mi słowem pisanym rozbudzać wyobraźnię ludzi w taki sposób by pokochali kuchnię i gotowanie tak samo jak ja. Bo tam gdzie jest dobre jedzenie, tam jest i wielkie uczucie.

***

Na blogu Eat&Love znajdziesz historie kulinarne opowiadające o sezonowych produktach czy po prostu daniach, które z mojej perspektywy są nie tylko są interesujące, ale także i niezwykle zaskakujące. Skąd wzięła się fasolka po bretońsku? W jaki sposób ziarno bobu wpłynęło na losy świata? Co oznacza liczba 57 w logo najbardziej znanego ketchupu świata? Zachęcam do zajrzenia na bloga i odkrycia odpowiedzi na te i inne pytania*.

Blog Eat&Love to także PRZEPISY, które pozwolą Ci pobić serce bliskiej osoby (w myśl zasady przed żołądek do serca), a także rekomendacje miejsc (smakowitych restauracji, czy przytulnych hoteli), które warto odwiedzić. Zakładka WARTO to także recenzje filmów i książek, o których być może nie słyszałeś, a z którymi koniecznie powinieneś/powinnaś się zapoznać.

Baw się dobrze!

Ola.


POLSKIE DROGI GASTRONOMII


Od sierpnia 2016 roku moje kulinarne historie znajdziesz również w magazynie Polskie Drogi Gastronomii (do kupienia w salonach Empik)

 

*Każdy mój wpis jest wynikiem kilkunastogodzinnej pracy, podczas której zdobywam informacje potrzebne do stworzenia historii dotyczącej konkretnego dania czy potrawy. Jesteś ciekawy/a źródła ? Zgłoś się do mnie na eatandlovesite@gmail.com.