OBŁĘDNIE PYSZNY PRZEPIS NA DANIE W 30 MINUT

Dziś, zgodnie z obietnicą, zostawiam Was z przepisem, który należy do kategorii „najprostszych na świecie”. Zapewniam, że przygotowanie pysznych i obłędnie chrupiących ziemniaczków nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. 

Polecam wypróbowanie obu marynat – tymiankowej oraz paprykowej. Ziemniaki podawane z sosem czosnkowym z powodzeniem możecie traktować jako osobne danie, choć genialnie pasują również jako dodatek np. do smażonych kawałków kurczaka (shoarma).

A więc do dzieła 🙂 !

 


PRZEPIS 


1

 

pół kilograma ziemniaków (im mniejsze tym lepsze)

 

MARYNATA 1

olej

przyprawa do dań z ziemniaków (Kamis)

tymianek suszony

 

MARYNATA 2

olej

papryka ostra

papryka słodka

pieprz

sól

 

SOS:

majonez

przyprawa kuchni włoskiej (Kamis)

czosnek

woda niegazowana


PRZYGOTOWANIE


Ziemniaki porządnie umyć, nie obierać (skórka sprawia, że pieczone ziemniaki są chrupiące), następnie pokroić  w ćwiartki.

2

W międzyczasie przyrządzić marynaty:

Marynata nr 1 składa się z przyprawy do ziemniaków (ja korzystam z Kamis), suszonego tymianku (idealny do ziemniaków!) – zachowując proporcje: na 2 łyżeczki przyprawy, 1 łyżeczka tymianku (2:1). Następnie dodać tyle oleju, aby powstała marynata. Pokrojone ziemniaki równomiernie w niej obtoczyć.

05xa

Marynata nr 2. Ostrą paprykę oraz słodką wymieszać ze sobą w stosunku 2:1, dodać odrobinę soli oraz pieprz do smaku (więcej, gdy chcemy uzyskać pikantniejszy smak). Następnie podobnie jak w przypadku marynaty pierwszej dodać odpowiednią ilość oleju, przełożyć ją do miski z pokrojonymi ziemniakami i dokładnie wszystko wymieszać.

Sos czosnkowy: do 3 łyżek majonezu dodać wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz 1 łyżeczkę przyprawy do kuchni włoskiej (ja używam Kamis). Następnie cały czas mieszając dolewać wodę do uzyskania preferowanej konsystencji.

03x

Ziemniaki wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni (grzanie dolne i górne) do momentu, gdy ziemniaki będą złociste i chrupkie. (Należy pamiętać, aby w czasie pieczenia, co jakiś czas je mieszać, aby równomiernie się przypiekły).

zien1989

Smacznego! I koniecznie dajcie znać jak wyszło 🙂

 

eatandlove

Comments are closed.