PIEKIELNIE DOBRE CHILLI SIN CARNE

To była miłość od pierwszego … spróbowania. Tak dobrej, bezmięsnej potrawy nie jadłam nigdy wcześniej. Aromat kuminu, ostrość papryki i lekka nuta cynamonu tworzą połączenie doskonałe. Chilli sin carne to danie, w którym z pewnością się zakochasz. 

SKŁADNIKI

2 puszki czerwonej fasoli

3 czerwone papryki

2 czerwone cebule

2 łodygi selera naciowego

1/4 szklanki przecieru pomidorowego

1 i 1/2 łyżeczki kuminu (kumin zwany jest także kminem rzymskim – nie myl go z kminkiem)

1 i 1/2 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka wędzonej papryki

1/2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka octu balsamicznego

1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

kilka łyżek oleju

sól

pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Paprykę, seler naciowy oraz cebulę pokroić w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej. Wrzucić pokrojone warzywa oraz przyprawy, dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu przez co najmniej 10 minut.

Następnie dodać fasolę, pomidory, sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier, łyżeczkę soli i sporą szczyptę pieprzu. Dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu przez co najmniej 1 godzinę. Pod koniec gotowania (w razie konieczności) doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Podawać z ryżem lub pajdą chleba.

UWAGA! Chilli samo w sobie jest dość ostre. Jeżeli nie lubisz pikantnych potraw dodaj mniej ostrej papryki.

 

Przepis w wersji lekko zmodyfikowanej pochodzi z książki „Jadłonomia” Marty Dymek.

eatandlove

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *