Płynne złoto, czyli miód z mniszka lekarskiego.

Mniszki to rośliny z rodzaju astrowatych, które spotykamy nie tylko na naszych trawnikach, ale też w parkach czy lasach w całej Europie i Azji. Mało kto potrafi rozróżnić mniszka lekarskiego (łac. Taraxacum officinale) od mlecza, chociaż do zupełnie dwie różne rośliny. Różnią się właściwie tylko niewielkim szczegółem w swoim pokroju – łodygą. U mniszka lekarskiego łodyga jest dość rozwidlona, może posiadać kilka kwiatów na jednej łodydze. Pospolity mlecz natomiast ma jeden kwiat na końcu głównej łodygi, na której nie ma żadnych rozgałęzień. Oba kwiaty są traktowane jako roślinne szkodniki i ich obecność jest zbyteczna, gdyż według rolników zabierają miejsce i składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego rozwoju roślin.

Właściwości lecznicze i spożywcze mniszka lekarskiego

Jak się okazuje, ten “chwast” ma wiele cennych właściwości, które mogą być wykorzystywane w celach medycznych i kosmetycznych. Jest cennym źródłem witaminy C czy inuliny, która idealnie sprawdza się obniżaniu indeksu glikemicznego. Dlatego miód z mniszka jest zalecany osobom, które mają problem z insulinoopornością i cukrzycą.
Dzięki niesamowitej ilości składników odżywczych możemy przygotować z niego niesamowity miód. Zazstosowanie lecznicze ma nie tylko kwiat, ale również młode ziele, które można zbierać na samym początku wiosny, jak tylko pojawią się młode listki. Korzeń mniszka natomiast zbiera się jesienią, gdzie będzie on już przejrzały. Badania tej rośliny wskazują również wysokie możliwości przeciwnowotworowe.

Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego? Przepis!

Przepis jest niezwykle prosty, jednak trzeba zastosować parę wskazówek, które podniosą jakość naszego miodu z mniszka. Przede wszystkim miód warto robić na początku sezonu wiosennego, jak tylko pojawią się młode kwiaty oraz w trakcie lata. Wtedy są one najbardziej dojrzałe. Dodatkowo warto zbierać kwiaty tej rośliny w miejscach oddalonych od dróg i ciągów komunikacyjnych o intensywnym ruchu samochodowym. Kwiaty będą czystsze, a tym samym zgromadzi się na ich powierzchni mniej metali ciężkich pochodzących z pojazdów silnikowych.
Do miodu tego typu potrzebne są: minimum 450 sztuk kwiatów mniszka lekarskiego, woda (na początek 1,5l), cytryna i cukier (około 850 g- 1 kg). Przed gotowaniem warto oczyścić kwiaty z części zielonych, piasku czy ziemi tak bardzo jak to tylko jest możliwe. Następnie całość składników wsypujemy do garnka. Cukier oczywiście ląduje w naczyniu na samym końcu. Wywar powinien gotować się przez cały dzień czyli minimum 11 godzin. Gdy woda odparuje i miód nabierze odpowiedniej konsystencji to warto odstawić go w miejsce, gdzie będzie mógł ostygnąć. Następnego dnia będzie można go przesączyć przez sitko z małymi oczkami. W ten sposób oczyścimy miód z pływających w nim kwiatów. Tak oczyszczony miód gotujemy ponownie aż do momentu kiedy będzie znacząco lepki. Wyparzone wcześniej słoiczki (około 200-250 ml) napełniamy miodem i odwracamy do góry dnem by się zassały i zawekowały.

Smacznego!