POCHWAŁA TRADYCJI, CZYLI PODKARPACKO – PODLASKIE SMAKI

Znane są pod różnymi postaciami — pieczone, smażone, gotowane — w zależności od regionu, podawane z mięsem, kapustą i grzybami, soczewicą, na słodko z owocami, twarogiem i ziemniakami, czy tartym burakiem. Mowa, rzecz jasna, o pierogach.

pierogi_ola

Uwielbiane przez Polaków, goszczą na naszych stołach nieprzerwanie od XIII wieku. Według legendy przepis na nie sprowadził z Rusi Kijowskiej przeor klasztoru dominikanów – św. Jacek Odrowąż. W trakcie podróży przez Podkarpacie napotkawszy na swej drodze potrzebujących – a mając do dyspozycji jedynie worek mąki, kapustę oraz pieczarki zebrane na polanie – przygotował syte, ale przede wszystkim bardzo smaczne danie. Pierogi w krótkim czasie podbiły serca i żołądki mieszkańców okolicznych wsi i regionów, by końcu stać się potrawą narodową Polaków.


CZY WIESZ, ŻE…. ?


♦  Pierogi ruskie, znane z ziemniaczano-twarogowego farszu, wywodzą się z Rusi Kijowskiej, a nie jak powszechnie się uważa – z Rosji.

♦  Pierogi wyrabiane według receptury św. Jacka wpisane zostały w 2010 roku na listę produktów tradycyjnych. Wypieka się je od pokoleń we wsi Nockowa. 

♦  W Polsce obchodzone są liczne festiwale ku czci naszej narodowej potrawy, m.in. w Krakowie, Pilźnie (woj. podkarpackie) czy Pustkowie (okolice Tarnowa).


PIEROGI Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM


Pierogi z farszem ziemniaczanym obecne były w moim domu „od zawsze”. Przyrządzane przez rodziców, niemalże w ilościach hurtowych (kilkaset w jeden wieczór), znikały w tempie ekspresowym i o dziwo nikt nigdy nie miał ich dość. Tak pozostało do dziś. Poniżej dzielę się z Wami tym przepisem i zachęcam do spróbowania, bo są naprawdę pyszne! 

P.S. Poniższe składniki powinny wystarczyć na przygotowanie około 40 pierogów.

składmiki


SKŁADNIKI NA CIASTO


♦ 0,5 kg mąki tortowej

♦ około 1 szklanki wrzącej wody

♦ łyżka oleju

♦ żółtko z jednego jajka

♦ sól

 


SKŁADNIKI NA FARSZ


♦ 1 kg ziemniaków

♦ 1 większa cebula

♦ 30 dag wędzonego boczku

♦ pieprz

♦ sól

♦ olej

 

Mąkę przesiewamy, następnie już w naczyniu dzielimy ją na mniej więcej 3 części. Odgarniamy ręką 1/3 i to miejsce wlewamy wrzącą wodę. Ostrożnie, najlepiej drewnianą łyżką mieszamy oba składniki. Dodajemy jedno żółtko, szczyptę soli oraz olej. Wyrabiamy ciasto – powinno być miękkie i gładkie. Odstawiamy na co najmniej 15 minut przykryte ściereczką, aby nie wyschło.

Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem wedle uznania (ja osobiście wolę pikantniejszy farsz). Na patelnię wlewamy olej i smażymy pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek. Następnie dodajemy starte ziemniaki oraz cebulę i smażymy, aż farsz będzie gotowy. Na koniec można go ewentualnie jeszcze doprawić.

Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, około 1,5 mm i wykrawamy kółka – foremką lub szklanką. Następnie nakładamy farsz i formujemy pierogi. W międzyczasie wstawiamy wodę z dodatkiem soli i odrobiną oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy porcję pierogów i mieszamy. Zmniejszamy ogień – po wypłynięciu na wierzch, gotujemy jeszcze przez około 3 minuty. Wyjmujemy z garnka i przelewamy gorącą wodą, tak aby się nie skleiły. Smacznego !

Pierogi smakują tak samo dobrze świeżo ugotowane, jak i odsmażone na złoto następnego dnia  🙂

 

eatandlove

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *