PODARUJ BLISKIM COŚ WYJĄTKOWEGO

W obecnych czasach pełnych pośpiechu i ciągłego zabiegania to właśnie takie prezenty docenia się najbardziej. Własnoręcznie przyrządzone ciasteczka czy świeżo upieczony chleb, do tego przepięknie opakowane, mogą stanowić nie tylko dodatek, ale wręcz osobny podarunek, który – zapewniam Was – spodoba się każdemu. 

Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na to jak zaskoczyć swoich bliskich. Zachęcam Was także do wypróbowania poniższych przepisów.

Mam nadzieję, że ten wpis stanie się dla Was inspiracją 🙂 Święta tuż, tuż 🙂


DOMOWA GRANOLA


granola-mason-jar-gift

bar

Przepis na domową granolę znajdziesz TUTAJ 


STAROPOLSKIE PIERNICZKI


pier

inspiracja-1 insp4

Przepis na staropolskie pierniczki znajdziesz TUTAJ 


KRUCHE CIASTECZKA


ren

Składniki:

3 szklanki mąki krupczatki

250 g masła, zimnego

2 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany 12%

1/2 szklanki cukru pudru

2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Przygotowanie:

Masło, jajka i śmietanę wyjąć z lodówki. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać posiekane zimne masło, następnie dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Całość szybko zagnieść, aż ciasto będzie w miarę jednolite. Owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

Stolnicę oprószyć lekko mąką. Rozwałkować ciasto przez folię spożywczą na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawać foremkami do ciastek. Piec w temperaturze 200 C przez około 10-12 min, aż się zarumienią. Po upieczeniu wystudzić i przełożyć do szczelnego pojemnika.

cook

cook1


WŁASNORĘCZNIE WYPIECZONY CHLEB


chleb4

Składniki:

500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)

500 ml ciepłej wody (ok. 40-45 stopni)

25 g świeżych drożdży

 1/2 szklanki otrąb pszennych

4 pełne łyżki nasion dyni

3 pełne łyżki nasion słonecznika

 3 pełne łyżki siemienia lnianego

2 pełne łyżki sezamu (ja dałam pół na pół zwykły z czarnym)

 1 pełna łyżka cukru

1 płaska łyżka soli

 

Przygotowanie:

W dużej misce połączyć mąkę z ziarnami oraz otrębami i dokładnie wymieszać. Drożdże, sól oraz cukier rozpuścić w wodzie, odczekać kilka minut i wlać do suchych składników. Lekko wymieszać ciasto i przełożyć do miski, a następnie przykryć folią i odłożyć w ciepłe miejsce na 25 minut. W tym czasie ciasto powinno potroić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką, przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, posypać mieszanką ziaren i ponownie odstawić na 20 minut. W czasie kiedy ciasto ponownie wyrasta nagrzać piekarnik do 200 stopni.

Chleb piec ok. 40-45 minut, a po wyjęciu z piekarnika od razu zdjąć z niego papier i odłożyć na kratkę, aby wystygł.

chleb5


KARMELKI


cer

Składniki:

250g cukru

200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

20g masła

50g płynnego, jasnego miodu

1 laska wanilii

karm

Przygotowanie:

Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Do garnka wlać śmietanę, następnie dodać cukier, masło, miód oraz laskę wanilii z ziarenkami. Ciągle mieszając, zagotować. Następnie gotować w średniej temperaturze, aż masa zgęstnieje i zrobi się karmelowa (aby uzyskać ten efekt całość należy gotować ok. 30- 40min). Silikonowe foremki, na przykład do pralinek, wysmarować niewielką ilością oleju. Gotową masę karmelową rozlać do foremek. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki do czasu aż masa stwardnieje (Masę można również wylać do formy wysmarowanej olejem i gdy masa przestygnie, pokroić ją w kwadraty. Następnie pozostawić do całkowitego stężenia). Cukierki przechowywać w lodówce (poukładane w odstępach, aby się nie posklejały) bądź włożone do papilotek na pralinki, zawinięte w celofan lub papierek woskowany).

xr


OPAKOWANIE? ZRÓB JE SAM/A!


opa

opak

op1

op2

op11

op6

op12

kra

op9

 

Tworząc ten post korzystałam ze zdjęć umieszczonych na portalu pinterest.com

eatandlove

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.