POMYSŁ NA OBIAD – „PIECZONE, FASZEROWANE BATATY”

Ten przepis to idealna propozycja na letni obiad; lekki, warzywny, pyszny. Farsz można zmieniać zgodnie z upodobaniami, więc mocno nie przywiązujcie się do stosowanych przeze mnie składników. Jeżeli nie możecie żyć bez mięsa spróbujcie dodać na przykład szynkę parmeńską. 


Składniki (wystarczą na dwie porcje):


2 duże bataty

1 niewielka cukinia

pół papryki czerwonej

kilka małych pieczarek (2-3)

kilka pomidorów suszonych z oleju

ser sałatkowy typu greckiego (np. feta) – ok. 100 g.

masło śmietankowe (co najmniej 82%)

czosnek

jogurt naturalny

przyprawa kuchni włoskiej

sól, pieprz


Sposób przygotowania


Bataty dokładnie umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na dwie części. Lekko posolić i piec na blasze wyłożonej papierem lub folią przez ok. 40 minut w 200°C. W międzyczasie przygotować farsz – cukinię, paprykę oraz pieczarki pokroić w mniejszą kostkę. Podsmażyć na maśle śmietankowym, na koniec dodać przyprawę kuchni włoskiej, lekko posolić. Farsz przełożyć do miski, dodać pokrojone w kostkę pomidory suszone oraz fetę. W upieczonych batatach wydrążyć miąższ ze środka (zostawiając trochę na brzegach), pokroić go w kostkę i dodać go farszu. Całość wymieszać. Bataty nafaszerować i wstawić do piekarnika na kilka minut. Podawać z sosem czosnkowym, najlepiej na bazie jogurtu naturalnego (stanowi kontrast dla słodyczy batata).

Sos czosnkowy: do małego jogurtu naturalnego dodać 1-2 ząbki czosnku, przyprawę kuchni włoskiej (około łyżeczki), sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać.

Smacznego!

Jeżeli spodobał Ci się ten przepis polub go lub udostępnij 🙂

 

 

eatandlove