POWRÓT DO KORZENI

Wysoka gorączka nie ustępowała od kilku dni; coraz częściej zdarzały się także długotrwałe utraty przytomności – wieczorem poprzedniego dnia przestał już nawet jeść. Przybyły do wioski lekarz bezradnie rozkładał ręce – dotychczas stosowane metody leczenia zawsze działały, ale nie w tym przypadku. Ostatnią deską ratunku mógł okazać się zabieg, co do skuteczności którego miał jednak potężne wątpliwości – upust krwi nie zawsze kończył się pomyślnie, ale z drugiej strony – w jego stanie niewiele można było już pomóc.

Kiedy lekarz przygotowywał się do zabiegu, matka chłopca gorączkowo szukała innych możliwości, które mogłyby doprowadzić do uleczenia jej ukochanego syna; pomału traciła już wszelką nadzieję – nawet złożona poprzedniego poranka ofiara nie przekonała bogów – nie wysłuchali jej próśb. W pewnym momencie przypomniała sobie jednak o mieszkającej poza wioską samotnej staruszce – wieści głosiły, że dawno temu została ona wygnana za głoszenie poglądów sprzecznych z dotychczasową wiedzą medyczną; podobno uleczała ludzi roślinami. Nie miała jednak na tyle odwagi i śmiałości by zapytać o nią lekarza, bo w najlepszym przypadku zostałaby wyśmiana, a w najgorszym ukarana za sprzeniewierzenie się panującym w wiosce zasadom. Z drugiej strony nie miała nic do stracenia – w końcu zdecydowała się stoczyć tą ostatnią z bitew w walce o życie jej syna. Nie informując nikogo o swej decyzji wyruszyła po pomoc, która miała okazać się ostatnią deską ratunku. Niedługo potem stan chłopca zaczął się poprawiać – terapia z soku na bazie fig i granatu zalecona przez staruszkę zaczęła przynosić pierwsze efekty – czoło chłopca nie było już tak rozpalone, apetyt stopniowo powracał a wkrótce odzyskał on pełnię sił.

juice

Pierwsze wzmianki o leczniczych właściwościach soków pojawiają się w odnalezionym w okolicy Morza Martwego zwoju, datowanym na II w p.n.e.; jest to zarazem najstarszy zachowany dokument potwierdzający, że już w czasach starożytnych cywilizacji wierzono w uzdrawiającą moc płynącą z roślin; owoce z tamtejszych drzew – głównie figi oraz granaty – miały zapewniać mieszkańcom siłę oraz doskonałe zdrowie. W niektórych rejonach świata (Korea, Peru) do produkcji soków wykorzystywano również zioła – ich picie było częścią ceremonii odprawianej przez kapłana, której celem było uzdrowienie przybyłych.

Z uwagi na niedostatki technologiczne, w tamtym czasie jak i przez kolejne wieki, soki przyrządzano z pulpy powstałej wskutek rozgniatanych w moździerzu owoców i warzyw, które następnie należało dokładnie wycisnąć. Proces ten nieznacznie usprawniło wynalezienie tarki, a przenosząc się do czasów nam bliższych, sokowirówki.

W latach 30 XX wieku brytyjski biznesmen Norman Wardhaugh Walker publikuje pierwszą ze swych prac. Książka, która powstaje w oparciu o doświadczenia autora daje nadzieję tysiącom ludzi na całym świecie; Walker opisuje w niej bowiem metodę, za pomocą której udaje mu się pokonać ciężką chorobę. I w tym przypadku pomocna okazuje się natura – decyduje się powrócić do korzeni medycyny i rozpocząć leczenie na własną rękę. Ze swojej diety wyklucza produkty odzwierzęce, zastępując je owocami i warzywami zebranymi we własnym ogródku; szczególny nacisk kładzie na codzienny rytuał związany ze spożywaniem świeżo wyciskanych soków. Kiedy wyniki jego badań zdają się potwierdzać słuszność prowadzonej terapii Walker poszerza dietę o kolejne wymyślone przez siebie kompozycje soków warzywno – owocowych. Kilka miesięcy później, ku ogromnemu zaskoczeniu lekarzy, otrzymuje informację o całkowitym wyleczeniu. Daje to impuls do działania – Walker decyduje się spisać i opublikować dotychczasowe receptury, zagłębiając się jednocześnie w funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Za wszelką cenę chce znaleźć naukowe potwierdzenie swoich przekonań, choć najbliższe jego sercu pozostają słowa starożytnego ojca medycyny, Hipokratesa: „Przyroda jest lekarzem dla wszelkich chorób”.

an

W ciągu całego okresu swej naukowej działalności udaje mu się wydać 8 publikacji dotyczących tematu zdrowego odżywiania i sokoterapii, a stosowana dieta pomaga mu cieszyć się wyśmienitym zdrowiem do końca swych dni. Umiera w roku 1985 dożywając 100 lat, pozostawiając po sobie licznych następców.

Choć postać Normana Walkera i stosowane przez niego terapie były niezwykle popularne zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, prawdziwy boom zapoczątkowała reklama telewizyjna promująca ideę spożywania świeżo wyciskanych soków. W sklepach ze sprzętem gospodarstwa domowego zaczęły pojawiać się sokowirówki i wyciskarki – świat oszalał na punkcie zdrowego odżywania. Obecnie na rynku wydawniczym możemy odnaleźć dziesiątki pozycji z przepisami na odżywcze soki z warzyw i owoców. Mają one dostarczyć nam energii, zredukować stres, a nawet pomóc przezwyciężyć tak poważne choroby cywilizacyjne jakimi są nowotwory. Bez względu na wiarę w ich uzdrawiające właściwości, warto od czasu do czasu powracać do korzeni.


Właściwości zdrowotne poszczególnych warzyw i owoców


Marchew – zadba nie tylko o nasze zdrowie, ale i o piękny wygląd; zawarty w marchwi beta-karoten wspomaga bowiem powstawanie złocistej opalenizny, opóźnia także procesy starzenia się skóry. Ponadto wykazuje dobroczynny wpływ na nasz wzrok (poprawia widzenie, szczególnie o zmroku) obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca oraz powstawaniu nowotworów.

sok

Burak – to istna bomba witaminowa, nazywana także warzywem – cudotwórcą. Jak wykazują badania – jedna szklanka soku na bazie buraka pita codziennie znacząco obniża ciśnienie krwi. Ponadto zapobiega powstawaniu zakrzepów, podnosi wytrzymałość organizmu (ważna informacja dla sportowców!), oczyszcza wątrobę z toksyn oraz wspiera prawidłowe jej funkcjonowanie. Dodatkowo warzywo to niezastąpione jest w walce z nowotworami, wrzodami żołądka a także chorobami związanymi ze sferą emocjonalną – nerwicą, depresją oraz bezsennością.

Uwaga! Sok z surowego buraka może podrażnić żołądek, dlatego powinien być łączony z innymi warzywami lub owocami.

Seler naciowy – naturalny antydepresant. Dzięki zawartości m.in. potasu, magnezu i wapnia korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego redukując nadmiar stresu. Ponadto reguluje gospodarkę wodną w organizmie, zmniejsza ryzyko nadciśnienia, a także – co istotne dla osób zmagających się z nadwagą – wspomaga proces odchudzania.

Szpinak – wykazuje właściwości antynowotworowe, a także chroni przed miażdżycą. Podobnie jak w przypadku selera naciowego ma ogromny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres wykazując właściwości uspokajające.

Pomidor – dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacnia odporność organizmu; ponadto, neutralizuje szkodliwe działania wolnych rodników odpowiadających za proces starzenia się skóry. Zawarte w pomidorach witaminy (z grupy B, PP i K) regulują pracę układu krwionośnego oraz przyspieszają metabolizma, zaś wapń i magnez wzmacniają układ kostny.

Uwaga! Nawet niewielka ilość ogórka potrafi usunąć znajdującą się w soku pomidorowym witaminę C, a wszystkiemu winien jest enzym o nazwie askorbinaza.

Jabłko – Najcenniejsze w tych owocach jest to, co zwykle odrzucamy: gniazda nasienne oraz skórka; to w nich znajduje się najwięcej pektyn oczyszczających organizm z substancji trujących. Jeżeli owoce pochodzą ze sprawdzonego źródła nie warto ich obierać. Jabłka zmniejszają wchłanianie się cholesterolu, przez co skutecznie zapobiegają miażdżycy, a także chronią przed zawałem serca.


PRZEPISY


OCZYSZCZAJĄCY SOK Z BURAKA, MARCHWI I JABŁKA

 

Składniki:

1 średni burak

2 marchewki

3 jabłka

odrobina świeżo wyciśniętego soku z cytryny

pół łyżeczki dobrej oliwy extra virgin lub oleju (tłuszcz niezastąpiony jest w procesie wchłaniania się witamin z grupy A, D, E oraz K)

 

Przygotowanie: Warzywa i owoce dokładnie umyć, obrać, a następnie pokroić w drobniejsze kawałki. Przy użyciu sokowirówki lub wyciskarki wycisnąć sok, przelać do szklanki. Dodać sok z cytryny, oliwę, a następnie wymieszać. Odstawić na minimum 30 minut.

 

 SOK WSPOMAGAJĄCY ODPORNOŚĆ

 

Składniki:

2 jabłka

1 łodyga selera naciowego

1 ogórek

garść szpinaku

garść natki pietruszki

woda

 

Przygotowanie: Owoce i warzywa dokładnie umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Przy użyciu sokowirówki lub wyciskarki wycisnąć sok, na koniec dodać odrobinę mineralnej lub przegotowanej wody.

 

eatandlove

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.