PROSTY I PYSZNY PRZEPIS NA DOMOWĄ CHAŁKĘ

Zdecydowanie najbardziej smakuje mi połączenie z konfiturą malinową; lekka kwaskowatość owoców świetnie podkreśla słodycz chałki. Uwielbiam także porwaną na kawałki maczać w ciepłym kakao – to akurat przyzwyczajenie z dzieciństwa. 

Dla niektórych chałka nie ma racji bytu bez choćby kawałka masła, inni zaś odczekują kilka dni by delektować się smakiem chałkowych sucharków; ilu ludzi, tyle różnych przyzwyczajeń. Bez względu jednak na upodobania, baza musi pozostać idealna, reszta to tylko dodatki.

Poniżej znajdziecie przepis na prostą i pyszną chałkę. Wypróbujcie go koniecznie i dajcie znać jak Wam smakowała 🙂


SKŁADNIKI


* Poniższe składniki wystarczą na dwie średniej wielkości chałki

70 g masła – rozpuszczonego i ostudzonego
30 g świeżych drożdży
350 ml mleka (mleko powinno być lekko ciepłe, w żadnym razie nie może być gorące, bo zabije to drożdże, a ciasto nie wyrośnie)
50 g drobnego cukru
550 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
do posmarowania: 1 jajko
wedle uznania, do posypania: mak, kruszonka


PRZYGOTOWANIE


Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier, odstawić na 15 minut. Następnie połączyć z masłem, solą i dodawać stopniowo mąkę, wyrabiając ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Odłożyć do miski natłuszczonej olejem roślinnym lub stopionym masłem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Bardzo ważne jest by ciasto podwoiło swoją objętość.

Ciasto podzielić na 2 części, a następnie każdą z nich na 3 pasma, które należy przy pomocy dłoni rozwałkować na długość ok. 30 cm. Z trzech pasm zapleść warkocz (filmik instruktażowy znajdziesz tutaj), końce podkładając pod spód. Chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 20-25 minut by ponownie wyrosły. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wyrośnięte chałki przed pieczeniem posmarować jajkiem i posypać (opcjonalnie) makiem, kruszonką lub cukrem. Wstawić do piekarnika na 20-30 minut i piec do zrumienienia.

Smacznego ! 🙂

Jeżeli uznasz, że ten przepis spodoba się także Twoim znajomym polub go lub (i) udostępnij  🙂

eatandlove