SMAK RAJU W WERSJI FIT

Jest rok 1951. Rodzina Mars (będąca jednocześnie właścicielem firmy Mars Incorporated) wypuszcza na rynek nowość – batonik o rajskim smaku kokosa. Choć nie podbija on podniebienia amerykańskich konsumentów przyzwyczajonych do mocno słodkich, karmelowo-czekoladowych smaków (chociażby pionierskiego produktu firmy – Milky Way’a czy orzechowego Snickers’a), znakomicie radzi sobie na kanadyjskim czy europejskim (zwłaszcza brytyjskim) rynku.  

Bez względu jednak podejście do egzotycznego smaku batonika sama marka należy do jednej z najbardziej rozpoznawalnych na świecie. Kto bowiem nie kojarzy widoku palmy koksowej na tle pięknej, turkusowej wody?

Jeżeli chcecie odbyć kulinarną podróż na jedną z egzotycznych wysp, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Idealnie słodkie, kokosowe pralinki sprawią, że zakochacie się w nich bez pamięci. W zdrowszej wersji (bez grama cukru czy innych zbędnych dodatków) smakują lepiej niż oryginał. A to do tego nie obciążają sumienia, bo mają zdecydowanie mniej kalorii niż klasyczne Bounty. Istny raj i niebo w gębie

 


SKŁADNIKI


200 g wiórków kokosowych

50 ml mleka kokosowego

50 g oleju kokosowego

3 łyżki miodu lub syropu klonowego

Polewa

3 łyżki oleju kokosowego

5 łyżek kakao

2 łyżki miodu


PRZYGOTOWANIE


Olej kokosowy, mleczko kokosowe oraz miód wlać do niewielkiego garnka; gotować na małym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia; dodać wiórki – całość dokładnie wymieszać. Wystudzoną masę wstawić do lodówki na co najmniej godzinę; po tym czasie (gdy masa stwardnieje), uformować kształt pralinek lub batonów; ponownie wstawić do lodówki na mniej więcej 20-30 minut. W osobnym garnku przygotować masę kakaową – rozpuścić olej kokosowy i miód, a następnie pomału dosypywać kakao. Na papierze do pieczenia wyłożyć uformowane batoniki/pralinki i polać polewą. Wstawić do lodówki.

Smacznego 🙂

*  Przepis w wersji lekko zmodyfikowanej pochodzi ze strony Anny Lewandowskiej „Healthy Plan by Ann”

eatandlove