SPAGHETTI BOLOGNESE

Podczas studiów miałam okazję uczestniczyć w zajęciach z włoskim kucharzem. Zajęcia te poza dostarczeniem wiedzy czysto praktycznej nauczyły mnie dwóch niezwykle istotnych rzeczy. Dziś nazywam je fundamentem wiedzy kulinarnej. Po pierwsze – ciągle należy poszukiwać idealnego smaku przyrządzanych potraw, a po drugie (co stanowi dopełnienie pierwszej zasady) – wykorzystywać możliwie najlepsze jakościowo składniki. Nie oznacza to jednak skupienie się na tych najdroższych; sekret leży zupełnie gdzie indziej…

Tak o tajemnicy rodzimej kuchni opowiadał Pan Emiliano:

„We Włoszech nikt nie daje przepisu na zasadzie: weź makaron, 300 ml passaty pomidorowej, bazylię i tak dalej. U nas najważniejsza jest jakość produktu. Czyli jak zapytacie o spaghetti bolognese usłyszycie, że potrzebujcie najlepszego sosu pomidorowego, najlepiej domowego, zrobionego ze swoich pomidorów dojrzewających w pełnym słońcu; do tego najlepszy włoski makaron, bazylię z ogródka, mięso od zaprzyjaźnionego rzeźnika. Tak to u nas działa. Nie ma dobrego dania, bez włożonego serca i dobrych składników”.

Jakość produktu – niby oczywista rzecz, ale często o niej zapominamy. Poniżej znajdziecie przepis na sztandarowe danie kuchni włoskiej, czyli spaghetti bolognese. Starałam się przy każdym ze składników wskazać Wam ten najlepszy – jego rodzaj czy markę. Wypróbujcie przepis i koniecznie dajcie znać czy smakowało, i czy widzicie różnicę 🙂

Składniki: 

300 ml passaty pomidorowej  (ja użyłam domowej, jeżeli nie macie swojej, szukajcie tej najlepszej na półkach z produktami świata w Waszych sklepach. Dział włoski oczywiście :))

300 g mielonej wołowiny lub szynki wieprzowej lub ich mieszanka (najlepiej kupować kawałki mięsa i poprosić o ich zmielenie)

makaron spaghetti (polecam markę Barilla lub makaron kukurydziany marki Sotelli)

1 ząbek czosnku

1 mała cebula

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

1 łyżka przyprawy do dań włoskich (Kamis)

sól, pieprz

olej rzepakowy

opcjonalnie tarty parmezan, świeża bazylia

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni rozgrzej około 1.5 łyżki oleju, a następnie wrzuć pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj mięso. Rozdrabniaj je widelcem, aby nie powstały grube, mięsne grudki. Podsmaż kilka minut.

Do mięsa dodaj zioła. Całość podgrzewaj przez chwilę, dodaj passatę. Gotuj na małym ogniu około 20 – 25 minut. Na koniec przypraw do smaku solą i pieprzem.

Makaron ugotuj al dente. Podawaj go z sosem, opcjonalnie z serem i świeżą bazylią.

Smacznego! 🙂

eatandlove