ŚWIEŻA RYBA? NIE DAJ SIĘ OSZUKAĆ!

Prawdziwie dobrą rybę kupić nie jest wcale łatwo. Niestety. Bo dopisek „bałtycki” czy „bałtycka” nie gwarantuje jej wysokiej jakości odkąd opublikowano przerażające dane na temat skali zanieczyszczenia polskiego morza. Niemniej prawda jest taka, że lepszy łosoś bałtycki na talerzu niż wietnamska panga, której rybą nazywać się już nie powinno. A co mamy zrobić, gdy widzimy wielki napis „tylko u nas świeża ryba”?

Fresh Sardines on ice.

Z rybami jest jak z oscypkiem w Zakopanem – albo trafimy na sezon i mamy zapewniony dostęp do najlepszej jakości produktu albo jemy podróbę. W przypadku wodnych żyjątek chroni je zakaz połowu i o tym należy pamiętać. Filetów ze świeżego dorsza nie kupimy więc w wakacje (lipiec – sierpień), pstrąga potokowego – od września do grudnia, a o sandaczu musimy zapomnieć od stycznia do końca maja (o okresie ochronnym innych ryb poczytasz TUTAJ). W sklepach sprzedawane są wówczas odmrażane filety lub dzwonka.

Jeżeli więc uda nam się w sezonie trafić na „świeżą” rybę, której pochodzenie jest znane, nie pozostaje nam nic innego jak sprawdzić jej przydatność do spożycia. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek, które na pewno ułatwią wybór tej najświeższej.

SPÓJRZ JEJ W OCZY

Oczy ryby muszą błyszczeć i być wypukłe; wklęsłe, zamglone czy matowe oznaczają, że ryba jest nieświeża.

 

ZAPACH – OBY NIE RYBI 

Zapach ryby powinien być naturalny, delikatny, niemal niewyczuwalny. Jakakolwiek ostra czy gnilna woń jest niedopuszczalna. Ryby patroszone warto wąchać od środka.

 

SKÓRA

Skóra ryby musi być błyszcząca i gładka. Łuska powinna przylegać do ciała, nie zaś z łatwością od niego odchodzić. Niedopuszczalna jest obecność śluzu oraz plam.

 

BARWA 

Skrzela różnych gatunków ryb mają barwę od różowej, przez jasnoczerwoną aż do purpurowej; ważne, aby kolor ten był intensywny. Skrzela wyraźnie wyblakłe, bądź co gorsze – z białawym nalotem powinny budzić nasze podejrzenia.

 

MIĘSO 

Mięso powinno zachowywać swoją sprężystość: naciśnięte – wracać do poprzedniego kształtu; nie może się zapadać ani pozostawać twarde. Przy dotykaniu nie powinno się także odbarwiać.

 

SPRAWDZIAN OSTATECZNY

Jeżeli nie jesteś pewna/y czy kupiłaś/eś świeżą rybę – wykonaj prosty test – niestety możliwy jest on wyłącznie po jej zakupie. Zanurz rybę w misce z wodą, świeża zatonie, nieświeża będzie pływała po powierzchni.

 


CIEKAWOSTKI


Hodowla wcale nie taka zła

Pstrąg to najzdrowsza z ryb –  żyjąc w niewoli nie rezygnuje ze swych upodobań, przez co podobnie jak na wolności wciąż musi zostać zachowana czystość jej środowiska, ale także odpowiednia jakości pożywienia (wyłącznie naturalnego pochodzenia), w przeciwnym wypadku nie będzie się rozmnażała.

UWAGA! Zdecydowanie unikajmy Pangi – to najgorsza z dostępnych na rynku ryb. Dlaczego? Przeczytasz o tym m.in. TUTAJ  

*  *  *

Mięso stynki – bardzo popularnej mazurskiej ryby – pachnie świeżym ogórkiem.

 

*  *  *

Sum pospolity to najbardziej drapieżna z polskich ryb. Duży okaz suma może wciągnąć pod wodę kąpiące się małe dziecko lub zwierzę domowe. Jeden z gatunków suma ogłusza ofiary impulsem elektrycznym. Wyładowanie elektryczne może przekraczać 350 V

*  *  *

Najczęściej zjadaną przez człowieka rybą na świecie jest śledź.

*  *  *

Krew węgorza jest toksyczna. Podczas ulewnej pogody węgorze mogą poruszać się po lądzie (zwykle pośród traw)

*  *  *

Karp to pierwsza udomowiona ryba. Chyba nie bez powodu –  od dziesiątek lat trzymamy ją w wannie 😉

 

 

 

Wybierając ryby zachowujmy zdrowy rozsądek i kupujmy z głową; ryby z głową – bo to dzięki niej dowiemy się o nich nieco więcej.

 

Do następnego! 🙂

 

eatandlove

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.