TEST PRODUKTÓW Z ROSSMANNA – CZ.1

Nie ukrywam, że jeśli chodzi o Rossmanna to właśnie w alejce ze zdrową żywnością spędzam najwięcej czasu; trzeba przyznać, że wybór produktów mają naprawdę spory. Podczas ostatnich zakupów mój koszyk wypełnił się kilkoma nowościami; trzy z nich już przetestowałam, więc powracam do Was z mini – recenzją. Dajcie znać (najlepiej w komentarzu na Facebooku) czy są jakieś inne produkty, które są dla Was ciekawe – bardzo chętnie je wypróbuję! 🙂 


EAT REAL – LENTIL CHIPS


O tym, że uwielbiam chipsy pisałam kilkukrotnie; z uwagi jednak na świadomość ich zgubnego wpływu na moją sylwetkę staram się szukać zdrowszych zamienników, to znaczy tych pozbawionych konserwantów, sztucznych barwników czy aromatów (o moich ulubionych Quinoa Multigrain pisałam tutaj) Jakiś czas temu zwróciłam uwagę na produkty firmy Eat Real; od razu postanowiłam je przetestować – wszak powstają – uwaga, uwaga – z soczewicy!

Na pierwszy rzut oka wyglądają kusząco, smakowicie chrupią, ale ich smak… pierwsze z czym mi się skojarzył to makaron z zupek chińskich posypany przyprawami. Nie są złe, ale do ideału im trochę jednak brakuje. Kupujecie więc na swoją odpowiedzialność; być może przypadną Wam do gustu 🙂

Testowałam pomidor, bazylia;  inne wersje smakowe to: sól morska, hummus, kremowy koperek.

Kto za tym stoi? Eat Real to brytyjska firma, która szczyci się produkcją zdrowych zamienników słonych przekąsek. W jej ofercie znajdziemy m.in. snacki, chrupki, batony oraz karmelizowane orzechy. Wyłącznie naturalne składniki – bez dodatków sztucznych aromatów, barwników i konserwantów.

Skład: Mąka z soczewicy (48%), skrobia ziemniaczana, olej roślinny (rzepakowy), przyprawa z pomidorami i bazylią (3%) (mąka ryżowa, cukier, dekstroza, sól, pomidory w proszku, ekstrakt drożdżowy w proszku, cebula w proszku, zioła (łącznie z bazylią), czosnek w proszku, kwas cytrynowy, barwnik naturalny – papryka, aromat naturalny, przyprawa)

Waga: 40 g

Ocena smaku: 3/5

Cena: 4,99 pln


MILZU! BIO PŁATKI ZBOŻOWE


Uwielbiam płatki! Od dzieciństwa jadałam je wyłącznie „na sucho”; połączenie z ciepłym mlekiem było dla mnie równoznaczne z popełnieniem kulinarnej zbrodni. W kwestii smaku od zawsze najbardziej lubiłam smak kakaowy i tak pozostało do dziś. Więc gdy tylko odkryłam zdrowszą wersję ukochanego Nesquika nie było wyjścia – trzeba było jej spróbować ;-).

Bio płatki zbożowe zawierają mniejszą ilość cukru i faktycznie to czuć; nie są bardzo słodkie – ale to dobrze. Chrupią wzorowo, więc jeżeli doceniacie ten aspekt konsumpcji to powinniście być zadowoleni 😉

Kto za tym stoi? MILZU! jest łotewską firmą rodzinną, która od września 2014 r. produkuje zdrowe, bogate w błonnik płatki pełnoziarniste z naturalnych surowców z Łotwy. W chwili obecnej jest największym producentem pełnoziarnistych płatków spośród wszystkich krajów nadbałtyckich.

SkładMąka* (mąka żytnia* 58%, mąka owsiana* 15%), syrop cukrowy*, cukier*, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 5,6%, sól morska. 

* Składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych.

Waga: 200 g

Ocena smaku: 4,5/5

Cena: 9,99 pln


PRIMAVIKA – MASŁO ORZECHOWE ACTIVE


Nie wiem jak to możliwe, ale po raz pierwszy masła orzechowego spróbowałam raptem 2 tygodnie temu. Serio! I zakochałam się w nim po uszy! Nie przepadam za czekoladowymi, słodkimi kremami typu Nutella, więc ta lekko wytrawna wersja bardzo mi odpowiada. Poniżej znajdziecie przepis na moją ulubioną przekąskę okołotreningową; dowiecie się także z czym smakuje (i działa!) najlepiej 🙂

Smak – dla mnie doskonały.

Kto za tym stoi? Primavika to polska, rodzinna firma powstała w 1998 roku. Obecnie jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych producentów wysokiej jakości wegetariańskiej żywności. W ich ofercie znajdziemy gotowe zestawy obiadowe, pasztety, hummusy, paprykarze i masła orzechowe.

Skład: orzeszki arachidowe prażone 100%.

Waga: 470 g

Ocena smaku: 5/5

Cena: 16,99 pln

* * *

Masło orzechowe to świetne uzupełnienie diety osób aktywnych fizycznie. Białko i witamina E w nim zawarte pomagają walczyć ze stresem oksydacyjnym powstającym podczas wysiłku, ale także wpływają na zwiększenie możliwości regeneracyjnych organizmu. Magnez, żelazo i kwas foliowy chronią przed skurczami i anemią. Poza tym węglowodany obecne w orzechach charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym; dzięki temu podczas treningu nie grozi nam gwałtowny spadek glukozy we krwi, co z kolei uchroni nas przed spadkiem wydolności. 

Idealną przekąską okołotreningową są wafle ryżowe z masłem orzechowym i bananem. Taki posiłek potrafi zdziałać regeneracyjne cuda!

eatandlove