VIVE LA SOBIESKI! CZYLI HISTORIA SŁODKIEGO PÓŁKSIĘŻYCA

Jest wiosna roku 1683. Na prośbę cesarza Leopolda I do stolicy Austrii przybywa król Polski Jan III Sobieski. Wrogie wojska wielkiego wezyra Kara Mustafy zaczęły właśnie oblegać Wiedeń; ostatnią deską ratunku miał okazać się właśnie On – wybitny wódz i strateg. 

Rezultat bitwy trwającej niespełna 12 godzin był dla króla więcej niż zadowalający – przegrana wroga, który rozkazem sułtana, władcy islamskiego, zostaje skazany na śmierć przez uduszenie, niewielkie straty w polskich szeregach czy uzyskana przychylność papieża Innocentego XI to tylko niektóre składowe tej wygranej. Najdonioślejszym jednak z następstw okazuje się coś, czego sam Sobieski zapewne się nie spodziewał – niezwykłe upamiętnienie jego zwycięstwa. Właściciel jednej z pierwszych kawiarni w Europie – polski szlachcic i dyplomata Jerzy Kulczycki namawia wiedeńskiego piekarza by ten na pamiątkę pogromu Turków zaczął wypiekać bułki w formie półksiężyca (element flagi Imperium Osmańskiego). TürkenKipferl czyli tureckie rogaliki szybko podbiły podniebienia Austriaków stając się ulubionym dodatkiem do kawy.

Niespełna 100 lat później za sprawą żony Ludwika XVI – Marii Antoniny rogalik zwany croissantem trafia na stoły Francuzów; dziś niezwykle trudno wyobrazić sobie bez niego prawdziwie francuskie śniadanie. W kraju Napoleona, sojusznika Imperium Osmańskiego w bitwie pod Wiedniem stanowi on jednak symbol wielkiej przegranej. Ciekawe czy mieszkańcy znad Loary mają tego świadomość….

Vive la Sobieski!


CIEKAWOSTKI


  • Pierwsze „prawdziwe” croissanty z ciasta francuskiego powstały w XIX wieku. Zajadała się nimi głównie francuska klasa wyższa.
  • Croissant ma rogi wygięte w lewą stronę, zaś austracki TürkenKipferl w prawą

CROISSANT NIE TYLKO NA SŁODKO


Choć francuskie croissanty podawane są zwykle bez nadzienia to trudno nie skusić się na tę pysznie maślaną bułeczkę z dodatkiem czekoladowego kremu.

Coraz częściej możemy jednak spotkać croissanta w wersji wytrawnej. Ta szczególnie poleca się na śniadanie.

 

Croissant z mozzarellą, pomidorkami cherry, plastrami truskawki i listami bazylii

Croissant z szynką, żółtym serem i liśćmi sałaty

SMACZNEGO/ BON APPETIT!

eatandlove