W KUCHNI Z GORDONEM RAMSAY’EM

Choć za Gordonem Ramsay’em jakoś specjalnie nie przepadam to jedno muszę przyznać – jest świetnym kucharzem i naprawdę zna się na rzeczy. Krem z pieczonych pomidorów to kolejna przetestowana przeze mnie propozycja z serii programów „Gordon Ramsay Home Cooking”. I wiecie co? Po raz kolejny skradła moje serce. 

Prawdą jest jednak, że pieczenie warzyw wydobywa z nich zupełnie inny aromat i smak. Tak dobrej pomidorówki nie jadłam dawno. Spróbujcie więc koniecznie i dajcie znać jak wyszło

SKŁADNIKI

1.5 kg pomidorów

2 czerwone cebule

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka octu balsamicznego

1/2 do 1 łyżeczki pieprzu cayenne

100 ml śmietanki (double creme) 42%

750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

sól, pieprz

olej

PRZYGOTOWANIE

Cebulę pokroić w piórka, pomidory w ćwiartki, zaś czosnek w cienkie plasterki. Na rozgrzanej patelni smażyć cebulę wraz czosnkiem, lekko posypać solą i pieprzem a następnie dodać cukier oraz pieprz cayenne. Po chwili dołożyć pomidory. Całość podlać octem balsamicznym. Smażyć aż pomidory lekko się skarmelizują (ok.4 minut)*

Całość przełożyć do brytfanny (może to być także naczynie żaroodporne) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 – 25 minut. Po tym czasie pomidory przełożyć do garnka i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Następnie dodać śmietanę (na początek mniejszą ilość). Gotować jeszcze przez chwilę. Całość zblendować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

*  Choć sam Gordon tego nie robi, ja polecam zdjąć skórkę z pomidorów zaraz po ich usmażeniu.

*  Jeżeli nie lubicie ostrych potraw rekomenduję dodanie pół łyżeczki pieprzu cayenne.

Smacznego! 🙂

eatandlove