WITAJ MAJOWA JUTRZENKO! O SPORCIE NARODOWYM POLAKÓW

W końcu. Po wielu miesiącach chłodów i jesienno-zimowej słoty nachodzi ten długo wyczekiwany przez wszystkich czas. Wiosna – widać ją na ulicach, w miejskich parkach, w sadach i ogrodach. Natura budzi się do życia, a wraz z nią z zimowego marazmu budzą się rodacy. W końcu nadszedł maj, ukochany przez wszystkich miesiąc.

Gdzieś z oddali słychać odgłosy koszonej trawy, gdzieniegdzie czuć już zapach rozpalanego grilla. Polacy przystępują właśnie do obchodów świąt majowych; będzie dobra zabawa – będzie rodzina, znajomi i uczta. A wszystko to przy trzepoczącej na wietrze biało-czerwonej fladze.

gr

To, że my – Polacy lubimy świętować widać co najmniej kilka razy do roku przy okazji czerwonych kartek w kalendarzu. Choć w Wielkanoc i Boże Narodzenie bawić się zwyczajnie nam nie wypada, to z wielką chęcią wedle tradycji oddajemy się ucztom podniebienia. Jedynie 11-ego listopada nie świętujemy, choć byśmy mogli, jednak i pora roku nie ta, i za mało wolnego więc nie specjalnie nam się chce. Wystarczy wystawniejszy „niedzielny” obiad i kawałek sklepowego ciasta.

W przypadku świąt narodowych takich jak 1 i 3 maja, gdzie tradycja obchodów nie miała szansy przetrwać, bo w pewnym momencie naszej historii została przerwana, musiała więc narodzić się jej „nowa, świecka” odmiana. I tak w latach 90. podróżujący po świecie Polacy powrócili do kraju z nietypowym pomysłem na wspólne biesiadowanie. I choć sam pomysł i jego forma bardzo przypominał nasze tradycyjne ognisko, niósł za sobą powiew świeżości, tak bardzo nam wtedy potrzebnego. Grill jako polski odpowiednik amerykańskiego barbecue stał się symbolem przemian i transformacji stylu życia, a także świetnie wpasowywał się w naszą biesiadną obyczajowość.; Polacy zaczęli spędzać pierwsze dni maja i kolejne ciepłe miesiące przy metalowym ruszcie – było to nie tylko kulinarne, ale i towarzyskie wydarzenie.


KILKA PRAKTYCZNYCH UWAG


DREWNO, WĘGIEL DRZEWNY CZY BRYKIET?

WE

DREWNO – dobrze wysuszone jest idealne do grillowania. Pod wpływem temperatury oddaje swój aromat grillowanym potrawom. Najlepsze jest pochodzące z drzew liściastych np. owocowych. Unikajmy drzew iglastych czy szyszek – zawierają toksyczne olejki eteryczne.

WĘGIEL DRZEWNY – rozpala się przez 10-15 minut i stosunkowo szybko, bo po 30-40 minutach pozostaje po nim już tylko popiół. Węgiel jest bardzo lotny – sprawdzi się jedynie w bezwietrzne dni.

BRYKIET – posiada konstrukcję bardziej zwartą od węgla drzewnego, co sprawia, że dłużej się rozpala, ale także ma dłuższy czas spalania. Jest bardziej kaloryczny od węgla, a więc można osiągnąć na nim wyższą temperaturę, co jest istotne przy dużych kawałkach mięsa, takich jak np. cały kurczak.

 

DODATKOWO:

Grillowane potrawy należy kłaść na aluminiowych tacach – zapobiegają one kapaniu tłuszczu bezpośrednio na rozżarzony węgiel. Spalający się tłuszcz wydziela węglowodory aromatyczne, które przywierają do mięsa i mogą mieć działanie rakotwórcze.

Mięso przeznaczone do grillowania należy zamarynować dzień wcześniej. Dzięki temu będzie kruche, ale także ochroni przed nadmiernym wchłanianiem toksyn i szybciej się upiecze.

Jeżeli decydujemy się na grillowaną kiełbasę, wybierzmy tę białą. Z kiełbasy wędzonej pod wpływem obróbki termicznej mogą wyzwalać się szkodliwe substancje.


POMYSŁY  NA  DANIA Z GRILLA


Szaszłyki

sza

Źródło i przepis: KLIK

Mój przepis – KLIK


Grillowana ryba

ryba

Źródło i przepis: KLIK 


Grillowana karkówka po myśliwsku

KARK

Źródło i przepis: KLIK


A NA KONIEC – CZY WIESZ, ŻE …


♦ Pierwszy na świecie grill skonstruował George A.Stephen – spawacz pracujący na co dzień w fabryce produkującej metalowe boje. Z uwagi na swoje zamiłowanie do pieczenia mięs na wolnym powietrzu i irytację związaną z ciągle ubrudzonymi popiołem potrawami (wiejący wiatr unosił drobinki wypalonego węgla) postanowił wykorzystać swoje umiejętności i produkowane przez siebie metalowe elementy by stworzyć coś co ochroni jedzenie przez niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi. Tak powstał kociołek z pokrywą i umieszczonym w nim ruszcie do pieczenia. Sąsiedzi Stephena ironicznie nazywali zmyślną konstrukcję „Sputnikiem”

historia_grill

Źródło: KLIK

♦ Brykiet do grilla wynalazł kuzyn Henry’ego Forda (producenta aut).

♦ Grill to jedna z najpopularniejszych form spędzania czasu wolnego w Polsce.

♦ Polacy należą do czołówki najlepszych reprezentacji na mistrzostwach świata w barbecue.

♦ 75 proc. Polaków spotyka się przy grillu, aby porozmawiać ze znajomymi. Kwestie kulinarne schodzą na dalszy plan.

Na koniec życzę Wam udanej majówki i dużo słońca! 🙂

Do następnego!

 

 

eatandlove

Comments are closed.