Z MENU ARMII GEN. HALLERA

Francja, rok 1918. Na poligonie wojskowym odbywa się właśnie popołudniowy apel żołnierzy armii gen. Hallera. Jednak nikt nie słucha słów dowódcy. Z kuchni polowej docierają zapachy przygotowywanej potrawy…

A la bretonne, czyli „po bretońsku”, w kuchni francuskiej oznacza danie z wykorzystaniem białej fasoli, ale wyłącznie tej pochodzącej z upraw w okolicy miasteczka Paimpol. Fasolka serwowana polskim żołnierzom we Francji stanowiła jednak wariację na temat tej bretońskiej potrawy przede wszystkim dzięki typowo polskiemu akcentowi, czyli kawałkom boczku i kiełbasy. Po powrocie błękitnej armii (nazwa pochodzi od koloru munduru wojska) danie to rozpowszechniło się na terenie całego kraju i do dziś stanowi urozmaicenie klasycznej kuchni polskiej.


CZY WIESZ, ŻE…


Fasola zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych przez co szczególnie polecana jest osobom cierpiącym na nadkwasotę i zgagę.

Nie należy spożywać surowej fasoli – zawarte w niej białko – fazyna – powoduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Fazyna ulega rozkładowi dopiero w temperaturze około 90 stopni Celsjusza.

Fasola jest źródłem białka roślinnego; zawiera również sporo węglowodanów i tłuszczy nienasyconych, przez co jest dość kaloryczna, ale także podnosi poziom dobrego cholesterolu.


FASOLKA PO BRETOŃSKU – PRZEPIS


fasola1-2


SKŁADNIKI


♦ 80 dag fasoli Jaś

♦ 3 kostki rosołowe drobiowe

♦ 40 dag boczku wędzonego

♦ 30 dag kiełbasy (np. podwawelskiej)

♦ 3 duże cebule

♦ 300 ml przecieru pomidorowego lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego

♦ sól

♦ pieprz

♦ majeranek

 

Fasolę moczyć przez co najmniej 5 godzin zmieniając wodę 2-3 krotnie przy czym woda musi zawsze sięgać nie mniej niż 2 cm ponad fasolą. Fasolę ugotować do miękkości w ostatniej zmienionej wodzie, dodając 3 kostki rosołowe.

W międzyczasie zesmażyć pokrojoną w talarki kiełbasę, skrojony w kostkę boczek oraz cebulę. Następnie dodać przecier/koncentrat i chwilę gotować. Wszystkie składniki połączyć w dużym garnku. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem do smaku.

Jeżeli całość wyjdzie za rzadka, zmiksować część fasoli z wywarem; jeżeli zaś wyjdzie za gęsta dodać bulion drobiowy.

Smacznego! 🙂

 

eatandlove

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.