ZUPA Z CZERWONEJ FASOLI – SPRÓBUJ, A SIĘ ZAKOCHASZ

Wielokrotnie powtarzałam, że uwielbiam proste dania, czyli takie, które przygotowuje się w mniej niż 25 minut, nie mają zbyt długiej i skomplikowanej listy produktów, a dodatkowo przy ich przyrządzaniu nie brudzi się sterty garnków. 

Do wypróbowania poniższego przepisu zachęciła mnie Jadłonomia. Miało być zdrowo, szybko i pysznie. I tak było. Przyznam szczerze, że zupa kowbojska z fasoli (oryginalny tytuł) podbiła moje serce i już wiem, że tak jak było to w przypadku chilli sin carne – będzie ona częstym gościem na moim stole.

Poniżej zamieszczam lekko zmodyfikowany przepis. Wypróbujecie go koniecznie!


SKŁADNIKI 


2 cebule

2 ząbki czosnku
1 nieduża papryczka chilli
olej
2 łyżeczki papryki wędzonej (do kupienia w dużych sklepach typu Carrefour, Tesco)
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
szczypta cynamonu
1 puszka pomidorów krojonych
2 puszki białej fasoli
2 puszki czerwonej fasoli
3 szklanki bulionu
1 -2 łyżki sosu sojowego
1 – 2 łyżeczki soku z cytryny
sól
oraz opcjonalnie – garść kolendry do przybrania


PRZYGOTOWANIE


Cebule pokroić w kostkę, czosnek oraz papryczkę chilli posiekać, a fasolę odcedzić. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebule i smażyć przez 3 – 4 minuty.

Do podsmażonej cebuli dodać czosnek oraz papryczkę chilli, smażyć kolejne 30 sekund, po czym dodać wszystkie przyprawy i smażyć kolejne 30 sekund dokładnie mieszając. Dodać pomidory i dusić przez 2 – 3 minuty.

Dodać fasolę, bulion, sos sojowy oraz szczyptę soli, przykryć i gotować przez 10 – 15 minut. Na koniec do pojemnika blendera odlać 3 chochelki zupy, dodać sok z cytryny i wszystko zmiksować na gładki krem. Wlać z powrotem do garnka, doprawić do smaku solą.

eatandlove