Sztuka kulinarna, wedle ostatnich badań społecznych, urosła do takich rozmiarów, że wydać książkę może właściwie każdy, kto chociaż trochę umie w kuchnię. Popularność książek kulinarnych urosła do tego stopnia, iż wydawać by się mogło, że rynek popadł w jednostajność, ale to wcale nie jest prawda! Wiele z takich książek, o ile nie większość, jest papierowymi dziełami sztuki, które pod względem językowym nie odstają od większości dzieł, a zdjęcia, którymi zostały ozdobione są fotografiami najwyższej jakości. Taka książka to idealne źródło inspiracji na nudne dni, gdy nie wiadomo co ugotować na obiad.
Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan – Marta Dymek
U Autorki zaczęło się niewinnie: od prowadzenia kulinarnego bloga. Zyskał on niesamowitą popularność. I dzięki temu widoczność bloga w kulinarnej części w Internecie wzrosła do niebotycznych rozmiarów.
Pozycja ta jest zbiorem niesamowitych i nietuzinkowych dań, które odświeżą smaki osób będących na diecie roślinnej i wprawią w zachwyt tych, dla których to wciąż nowość. Te 288 stron w twardej oprawie to zbiór świetnej jakości zdjęć i przepisów bazujących na diecie roślinnej i wegańskiej. Idealnie sprawdzi się przy większych imprezach, ale też może być przede wszystkim codziennym przewodnikiem w odkrywaniu nowych możliwości w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej.
Moje wypieki i desery – Świątkowska Dorota
Wydać książkę może właściwie KAŻDY i tak też stało się w przypadku blogerki Doroty Świątkowskiej. Książka ta to zbiór najlepszych przepisów z bloga “Moje wypieki”, który został opatrzony fotografiami wysokiej jakości. Dodatkowo niesamowicie lekkie pióro oraz wyrobione mocne i własne zdanie na temat prezentowanych wypieków sprawiają, że książkę czyta się lekko i przyjemnie.
Jest to idealna propozycja na elegancki podarunek, gdyż książka ta została wydana w twardej oprawie i na matowym papierze. Będzie idealnie prezentować się na każdej półce jako pozycja, która inspiruje do nowych wyrobów piekarniczych w domowym zaciszu.
Jak być domową boginią – Nigella Lawson
Nigella Lawson to bogini kulinariów w Wielkiej Brytanii. Jej książka została wydana chyba we wszystkich najpopularniejszych językach i jest nadal dostępna właściwie w każdej lepszej księgarni. Pozycja ta została sprzedana ilości prawie miliona egzemplarzy. Nigella w książce tej podaje propozycje przepisów, których przygotowanie jest czystą przyjemnością.
Wnętrze tej książki ozdobione jest niesamowitymi zdjęciami wypieków, w które autorka wkłada swoje całe serce. Jej programy kulinarne zdobyły rzeszę fanów właśnie przez autentyczność i taką jest również jej książka. Książka jest wydana w twardej oprawie na eleganckim, grubym papierze. Sprawia to, że jest ona niezwykle elegancja i idealnie będzie prezentować się na półce jak i na blacie w kuchni podczas czynnego używania.
Quick and delicious – Gordon Ramsay
Gordon Ramsay jest jednym z najbardziej uznanych kucharzy na świecie. Dzięki swojemu charakterowi i bezpośredniemu sposobowi bycia oraz energiczności przy tworzeniu swoich dzieł kulinarnych zyskał niesamowitą popularność. “Quick and delicious” to zbiór prostych i szybkich posiłków, które zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienie.
Jest to kolejna książka, która została wyposażona w fotografie wysokiej jakości. Dania prezentowane w tej książce to szybkie propozycje potraw, które da się przygotować w trzydzieści minut. “Chef” Gordon jest znany z niezwykle elastycznego podejścia i w tej pozycji również zaskakuje prostolinijnością prezentowanych przepisów.
Roślinna kuchnia polska – Ida Kulawik
Polscy autorzy są coraz bardziej widoczni i rozpoznawalni na rynku kulinarnym. Ostatni boom na roślinną kuchnię pozwolił Idzie Kulawik wydać niecodzienną książkę, która w sposób prosty i nietuzinkowy pozwala się oswoić z kuchnią wegańską i wegetariańską. Pozycja ta to zbiór tradycyjnych przepisów, które zostały przekształcone przez autorkę na wersje roślinne. Rosół, bigos czy schabowy to tradycyjne dania, bez których wielu Polaków nie wyobraża sobie życia. Dlatego ułatwiła życie tym osobom, które chętnie chcą spróbować nowych smaków i starych przepisów w nowych wersjach.
Książka jest wydana niezwykle elegancko, w twardej oprawie. Blogerka z bloga Vegebanda idealnie oprawiła ją w niezwykle dobre fotografie, które zachęcają do pichcenia we własnej kuchni. Te 256 stron w twardej oprawie to ostatnia propozycja na liście najlepszych książek kulinarnych, ale nie jest gorsza od swoich poprzedników.