Cukinia to warzywo perfekcyjne. Można zrobić z niej nie tylko zapiekanki, ale też zupy krem. I właśnie ten przepis pomoże zrozumieć jak zrobić idealną cukiniową potrawę, która będzie lekka, ale też sycąca. Dzięki swoim właściwościom i niskokaloryczności może być spożywana przez osoby na diecie oraz przez dzieci. Potrawa z przepisu idealnie nada się jako lekki wstęp do bardziej treściwego drugiego dania. Ponadto zapewnia zbilansowaną ilość witamin i mikroelementów, gdyż jest bogata w składniki odżywcze, których potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania
Trudność przygotowania przepisu: łatwy
Czas przygotowania: 30-45 minut
Porcja dla 2-3 osób
Składniki:
- 1 litr wody
- 2 duże cukinie lub 3 średnie
- Świeżo starty imbir
- Włoszczyzna (opcjonalnie)
- Szczypiorek z cebulki dymki
- 1-2 cebule cukrowe
- Sól, pieprz
Na początek należy skarmelizować cebulę. Dzięki niej zupa nabierze słodkości, a jednocześnie zostanie ostra. Podczas smażenia możemy dodać również czosnku – obłędnie uzupełni smak o dodatkowe walory. Tak usmażoną cebulę z czosnkiem odkładamy na bok by ostygła. Cebula ze względu na swoje niesamowite właściwości będzie tu tonowała słodkość cukinii, ale też nada jej konkretnego smaku. Dlatego przed gotowaniem trzeba zdecydować się na konkretną odmianę, gdyż każdy gatunek cebuli będzie się znacznie różnił pod tym względem.
Cukinie należy obrać i niedbale pokroić w średnią kostkę. Im mniejsza tym szybciej się ugotuje. Wkładamy ją do odpowiednio dużego garnka i zalewamy wcześniej przygotowaną wodą. Jeśli jej ilość nie będzie wystarczająca to oczywiście możemy dolać jej więcej. Do gotującej się cukinii możemy dodać włoszczyznę lub samą pietruszkę. W końcu cukinia jest dość jasna, więc białe warzywa sprawdzą się idealnie w tej roli. Opcjonalnie, jeśli nie chcemy czosnku w swojej potrawie, a jednak chcielibyśmy zachować jej ostrość to można tutaj użyć 1-2 pory, które wcześniej należy podsmażyć w rondelku.
Gdy cukinia nam “dojdzie” na wolnym gazie możemy dodać do niej por. W momencie gdy całość znajdzie się w garnku możemy przejść do zblendowania. Oczywiście jeszcze nie dodajemy cebuli, gdyż będzie ona stanowić element dekoracyjny w miseczkach. W tak zwanym międzyczasie możemy doprawić zupę krem solą i pieprzem, opcjonalnie możemy jeszcze dodać curry. Dodatkowo idealnym uzupełnieniem całości będzie szczypiorek, który dodamy już po zblendowaniu. Gdy zupa będzie już gotowa to możemy przystąpić do podawania dania. Idealnie będzie komponować się z kleksem białej śmietany (tradycyjnej lub wegańskiej) oraz szczyptą płatków drożdżowych, które nadadzą potrawie serowego posmaku.
Smacznego!