Chilli sin carne – przepis

Zdając sobie bardziej sprawę z tego, jaki wpływ na środowisko ma hodowla zwierząt na mięso i w jakich warunkach ono powstaje, coraz więcej osób decyduje się na całkowitą rezygnację z niego w swojej diecie lub mniejsze, bardziej świadome jego spożycie. Mając możliwość korzystania z przeznaczonych dla wegan i wegetarian substytutów nie trzeba płakać za smakiem dawnych, mięsnych dań. Czy każde z nich da się zastąpić? Z pewnością jest to możliwe w przypadku meksykańskiego chili con carne – zastępując mięso innym białkiem, otrzymuje się chili sin carne, które wciąż jednak pozostaje równie dobre, co oryginał.

Jedyna zmiana – inne źródło białka

Wegetariańska wersja znanej potrawy nie traci wiele ze swojego smaku – ten zawdzięcza przecież odpowiednim przyprawom takim jak papryka mielona czy kmin rzymski. Jedyną różnicą jest zastąpienie mięsa innym bogatym w białko składnikiem, przez co całe danie nie traci prawie nic ze swoich wartości odżywczych.

Takim znakomitym źródłem jest soczewica. W 100 g produktu ma bowiem 9 g białka, a do tego jest składnikiem łatwym w przygotowaniu, który dobrze smakuje z innymi produktami.

Składniki na 5 porcji:

  • 2/3 szklanki zielonej lub pomarańczowej soczewicy
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki chili
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • ½ czerwonej papryki
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 mała puszka czarnej lub czerwonej fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 puszka obranych, pokrojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Wykonanie

Soczewicę opłukać na sitku. Na dużej patelni zeszklić na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać soczewicę i smażyć, mieszając, przez około 1-2 minuty.
Dodać starty czosnek oraz przyprawy, doprawić solą i pieprzem, chwilę podsmażyć.
Wlać bulion, zagotować. Przykryć i gotować przez około 15 minut w przypadku pomarańczowej soczewicy lub 30 minut w przypadku zielonej.
Dodać pokrojoną w małą kosteczkę czerwoną paprykę i suszone pomidory. Fasolę i kukurydzę odcedzić i opłukać, dodać do pozostałych składników. Gotować przez około 2 minuty, co chwilę mieszając.
Pomidory z puszki zmiksować, dodać do pozostałych składników. Całość wymieszać, przykryć i gotować przez około 15 minut. Jeśli potrzeba, doprawić jeszcze raz solą i pieprzem.
Dodać koncentrat pomidorowy, gotować przez około 1-2 minuty, mieszając.

Można podawać z łyżką jogurtu i pokrojonych awokado, sprawdzi się także jako dodatek do białego ryżu.