Dip do nachosów to jeden z najprostszych przepisów, który można przygotować do tej świetnej przekąski. Można powiedzieć, że nachosy to chipsy, które mają jeden z najlepszych składów i zdecydowanie warto je zaserwować. Jest to idealny “przerywnik” imprez, pogaduch z przyjaciółmy czy świetna przekąska na piknik pod gołym niebem. Wbrew pozorom takie żywieniowe “przecinki” w postaci chipsów mogą być zdrowe i powinny być elementem uzupełniającym każdą imprezę. W sklepach dostępne są oczywiście gotowe produkty, ale po co je kupować skoro można zrobić swoje własne?
Trudność przygotowania przepisu: łatwy
Czas przygotowania: 10-20 minut
Porcja dla: 2-3 osób
Składniki:
Propozycja I:
- ½ puszki cieciorki w zalewie
- 4-5 suszonych pomidorów (nie trzeba odsączać z oleju)
- 10 szt oliwek zielonych w zalewie
- Czosnek
- Szczypta soli, pieprzu
Propozycja II:
- 1 duża papryka czerwona
- ½ puszki cieciorki w zalewie
- 4-5 (lub więcej) suszonych pomidorów
- Łyżeczka ostrego chilli
- Łyżeczka łagodnego chilli
- Sól
Opcjonalnie:
- Suszone zioła
Obie opcje są proste i obłędne w smaku. Pierwsza propozycja jest niezwykle prosta do zrobienia. Na początek wystarczy cieciorkę i pomidory w zalewie zblendować na dość gładką masę. Oczywiście jeśli chcemy utrzymać strukturę w masie dipu nie musimy go blendować na gładką masę. Ma to swoje plusy i minusy, ale zdecydowanie warto eksperymentować w kuchni pod względem faktur i kombinacji smakowych. Następnie dodajemy oliwki i również rozdrabniamy je na prawie jednolitą masę. Teraz wystarczy dodać soli i pieprzu. Opcjonalnie można dodać czosnek granulowany lub surowy jeśli lubimy ostre jedzenie.
Druga propozycja jest nieco dłuższa w wykonaniu, bo wymaga przygotowania papryki. Jeśli nie mamy elektrycznego grilla to do podgrillowania takiej papryki możemy użyć płytki żeliwnej lub patelni z niewielką ilością oleju. Nie musimy czekać na to, aż papryka ostygnie, aczkolwiek lepiej rozdrabniać ją jak jest już chłodna lub letnia.
Aby dodać ostrości i smaku naszemu dipowi do nachosów warto dodać po jednej łyżeczce chilli ostrego i łagodnego. Możemy też jeszcze bardziej zaostrzyć całość i dodać surowego lub usmażonego czosnku. Oczywiście wszystkie składniki należy zblendować razem, a na sam koniec dodać przyprawy i sól.
Dip z nachosami najlepiej smakuje z napojami typu lekko kwaśna lemoniada czy chociażby ze złotym napojem, który oczywiście mogą spożywać tylko osoby pełnoletnie. Dodatkowym uzupełnieniem takiego sosu do chipsów może być dodatek świeżych ziół lub szczypiorku.
Smacznego!