Domowa wędlina – jak zrobić

Wędlina na kanapce to coś, bez czegoś niektórzy nie potrafią się obejść. W wielu rodzajach zawsze jest aromatyczna i dobrze komponuje się na chlebie z samym masłem, jak i w towarzystwie innych składników. Kupowane najczęściej w sklepach mięsnych, jednak można ją równie dobrze upiec w domu. Jeżeli nie jest się pewnym, jak upiec mięso na wędlinę we własnej kuchni, nie ma się czym przejmować – nie jest to trudne, wystarczy pamiętać o kilku krokach.

Z własnego piekarnika

Jak wiadomo z wizyt w sklepie mięsnym, istnieje wiele rodzajów wędlin – można je bowiem przygotować z całego kawałka mięsa takiego jak szynka, polędwica, baleron, albo też rozdrobnionego, jak na przykład z kiełbasy. Jej przygotowanie, choć może wydawać się trudne, wcale takie nie jest.

Aby upiec mięso na wędlinę, nie potrzeba za wiele – potrzebne składniki są łatwo dostępne, a smak takiej przygotowanej samodzielnie wędliny może okazać się lepszy od smaku tej kupnej, a przy tym może być ona zdrowsza i nawet tańsza.

Tym, w co trzeba najbardziej się uzbroić, by przygotować domową wędlinę, to czas – mięso musi się bowiem odpowiednio długo peklować i piec, by móc cieszyć się jego prawdziwym smakiem.

Składniki:

  • 1 kg schabu w jednym kawałku
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy: majeranek, tymianek, kminek
  • opcjonalnie 2-3 ząbki czosnku

Wykonanie

Schab umyć i osuszyć. Natrzeć dokładnie solą oraz przeciśniętym czosnkiem, jeżeli podjęto decyzję o jego użyciu w tym przepisie.. Posypać pieprzem i ziołami. Włożyć do lodówki w zamkniętym naczyniu lub przykryty folią spożywczą na całą dobę. Co jakiś czas obracać.
Wyjąć, przełożyć do rękawa do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Schab w rękawie umieścić w brytfannie i wstawić do piekarnika. Piec przez około godzinę. Około piętnaście minut przed czasem rozciąć rękaw z góry, by mięso się przyrumieniło.
Można podawać na ciepło i na zimno, z ziemniakami i burakami, chrzanem.

Jeżeli kawałek schabu jest większy, należy wydłużyć czas pieczenia. Na każdy kilogram powinna przypaść godzina pieczenia.