Domowy kebab z piekarnika

Fast food, jak sama nazwa wskazuje, to szybko przygotowane jedzenie, które śmiało można wziąć ze sobą na wynos i którego smakiem cieszyć się na przykład na łonie natury. Cheeseburgery, hamburgery, frytki – wiele smaków, które łączy bardzo często smażenie na głębokim tłuszczu. Dużą popularnością cieszy się także turecki kebab, który do Polski przybył zza zachodniej granicy i którego spotkać można w wielu większych i mniejszych miastach. Czy jednak jego smakiem można się cieszyć, tylko zamawiając z odpowiedniego lokalu? Nie, można przygotować go także w domu i cieszyć się zdrowszą wersją.

Turecki zawrót głowy

Moda na jedzenie kebabu pojawiła się w latach 90. XX wieku, kiedy to Polacy nabrali apetytu na to danie kuchni tureckiej. Wyróżnić można około dwudziestu różnych odmian tej potrawy, za tę najbardziej znaną uznając döner kebab, czyli odpowiednio doprawione mięso baranie podawane z surówką. Ze względu na ceny baraniny najczęściej podaje się wołowinę lub kurczaka z jej dodatkiem. To, co wyróżnia kebab, to metoda jego przygotowania – mięso jest skrawane z pionowego rożna. Podawane jest ono w bułce, picie lub macy – jak klient sobie tego życzy.

Ze względu na zawartość warzyw kebab dostarcza pewnych wartości odżywczych, jest daniem wykazującym około 170 kcal na 100 gram, nie powinien więc stanowić podstaw diety. Nikt nie zabroni jednak od czasu do czasu zamówić sztukę.

Jeśli jednak chce się mieć pewność, jakie mięso zostaje użyte i zdecydować o ilości nałożonej surówki, można przygotować własną, domową wersję, która będzie zdrowsza i na którą częściej będzie można sobie pozwolić.

Składniki:

  • 1 duży filet z kurczaka (ok 400 g)
  • 3 duże nogi z kurczaka (samo mięso, bez kości i skóry, ok. 500-600 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • ¾ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 duża cebula
  • 3 patyczki do szaszłyków

Wykonanie

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie kotlety, każdy z nich rozbić dla zwiększenia powierzchni.
Do małej miseczki wsypać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać.
Każdy kawałek mięsa dokładnie natrzeć olejem, oprószyć obficie przygotowaną mieszanką przypraw z obu stron. Układać jeden na drugim do wykończenia wszystkich kawałków. Przykryć folią spożywczą, schować do lodówki na minimum 30 minut lub na całą noc.
Przygotować stelaż: cebulę przekroić na pół w poprzek, jedną z nich ułożyć na talerzu, wbić w nią patyczki – pionowo. Ostry czubek patyczka winien być skierowany ku górze. Należy zachować ostrożność podczas wbijania. Na patyczki nadziewać mięso, dociskając do dołu. Postąpić tak z wszystkimi kawałkami, na samą górę wbić drugą połówkę cebuli. Przykryć ją folią spożywczą, by się nie spiekła.
Kebab wstawić do zimnego piekarnika, rozgrzać razem z nim do 180 stopni Celsjusza funkcja góra-dół. Od czasu osiągnięcia tej temperatury piec przez 80-90 minut. Po upieczeniu wyjąć, zostawić na kilka minut. Pokroić nożem w cienki plastry, podawać z pitą, bułką, własną surówką i sosami.