Aktywacja suszonego zakwasu.
Jeśli otrzymasz zakwas, który został wysuszony, będziesz musiał go nawodnić, aby był gotowy do użycia. To nie jest takie trudne, jak się wydaje, wymaga tylko odrobiny cierpliwości. Poniższa instrukcja może być użyta do każdego suchego zakwasu.
Aktywacja suszonego zakwasu.
Instrukcja aktywacji suszonego zakwasu, aby przygotować go do wypieku prostego chleba na zakwasie. Te instrukcje dotyczące aktywacji suszonego zakwasu będą działać niezależnie od tego, czy korzystasz z suszonego zakwasu, który sam wysuszyłeś, od znajomego lub kupiłeś.
Składniki:
- 20 g suszonego zakwasu
- 300 g mąki do wyboru
- 300 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania:
- Zaczynając od czystego słoika dodaj 20g suszonego zakwasu. Dodaj 50 ml ciepłej wody i mieszaj, aż suszony zakwas zostanie całkowicie rozpuszczony i pokryty wodą. Teraz dodaj 50 g mąki i dobrze wymieszaj, upewniając się, że do mieszanki będzie dostęp tlenu. Przykryj ręcznikiem papierowym lub filtrem do kawy zabezpieczonym gumką i pozostaw na około 12 godzin.
- Po 12 godzinach dodaj 50 ml ciepłej wody i 50g mąki. Dobrze wymieszaj, dodając do mieszanki dużo tlenu. Przykryj ręcznikiem papierowym lub filtrem do kawy zabezpieczonym gumką i pozostaw na około 12 godzin.
- Po 12 godzinach 50g mieszaniny przełóż do czystego słoiku i wyrzuć resztę. Dodaj do mieszanki 50 ml wody i 50g mąki. Dobrze zamieszaj, aby dodać do mieszanki dużo tlenu. Przykryj ręcznikiem papierowym lub filtrem do kawy zabezpieczonym gumką i pozostaw na około 12 godzin.
- Musisz powtarzać krok 3 powyżej co 12 godzin przez około 3-7 dni. Wtedy Twój zakwas stanie się musujący i będzie się konsekwentnie podwajał. Gdy będzie robił to konsekwentnie, będzie gotowy do pieczenia.
Uwagi:
W zależności od rodzaju mąki, której użyjesz, początkowa mieszanka będzie wydawała się dość sucha – nie martw się, rozrzedzi się, gdy zakwas suszony zacznie się aktywować. Jeśli naprawdę się martwisz, spryskaj miksturę niewielką ilością wody.