Krem z awokado i banana (a’la nutella)

Krem z awokado i banana w formie nutelli to idealny dodatek do naleśników, ciastek, grzanek, placuszków a nawet wafli ryżowych i do tego jest bardzo zdrowy.

Awokado – właściwości

Sam owoc ma niestety mdły smak i dlatego wiele osób go unika, natomiast jeśli się je dobrze przyrządzi może być bardzo smaczne. Najcenniejsze w awokado są zdrowe tłuszcze, jednak owoc ten zawiera więcej właściwości zdrowotnych i można go jeść nawet codziennie. Udowodniono, iż regularne spożywanie awokado działa profilaktycznie na wiele schorzeń. Owoc ten pomaga między innymi w walce z miażdżycą, obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko chorób serca, reguluje ciśnienie krwi, wspiera układ immunologiczny, wspomaga wzrok, a także ma właściwości przeciwzapalne.
Awokado to także cenne źródło białka, zawiera również kwas foliowy, który zalecany jest kobietom w ciąży. Oprócz tego zawiera takie minerały jak: magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń oraz beta karoten, antyoksydanty czy błonnik pokarmowy. Znajdziemy w nim również szereg witamin: A, B1, B2, B3, B6 C, E, K i H.

Jak zrobić taki krem?

Składniki / porcja na pojemnik 0,5l

• 2 dojrzałe banany
• 2 dojrzałe awokado
• 4 łyżeczki prawdziwego kakao, np. DecoMorreno
• Miód (opcjonalnie do smaku, nie więcej jak 3 łyżki)

Przygotowanie

Awokado i banany obieramy i wrzucamy do blendera – owoce najlepiej pokroić wcześniej na mniejsze kawałki. Dobrze, żeby były dojrzałe, dzięki temu krem będzie słodszy. Następnie dosypujemy kakao i całość blendujemy, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę. W przypadku kiedy krem będzie mało słodki można dodać odrobinę miodu według uznania i ponownie zmiksować całość. Uwaga tylko, żeby nie przesadzić bo wtedy krem wyjdzie za słodki.
Tak gotowy krem można przełożyć do słoiczka i odstawić do lodówki. Naczynie do którego przekładamy krem powinno być szczelne zamknięte. Najlepiej odczekać jeden dzień przed spożyciem, ponieważ smak banana może być bardzo odczuwalny zaraz po zrobieniu a po odczekaniu smaki się połączą.
Taki domowy krem nie powinien też stać zbyt długo, najlepiej zjeść go w ciągu kilku dni. Jeśli ktoś lubi eksperymentować, można dodać np. niesolone orzeszki ziemne.

Podsumowanie

Krem z awokado i banana to zdrowsza alternatywa dla wszelkiego rodzaju kremów kanapkowych dostępnych w sklepach. Wykonanie zajmuje ok. 2-3 minuty i oprócz tego, że jest bardzo smaczny to zawiera bardzo wiele składników odżywczych. Z pewnością zasmakuje każdemu kto lubi słodkie przekąski.