Makaron z sosem śmietanowo-szpinakowym

Makaron, tradycyjna potrawa Włoch powstająca z wody i mąki, podbił prawie cały świat i stał się jednym z najczęstszym wyborów, jeśli chodzi o jedzenie obiadu czy też kolacji w restauracji. Jest też dobrym wyborem, jeśli nie chce się spędzić w kuchni zbyt wiele czasu, a w lodówce lub zamrażalniku spoczywają warzywa, które należy zużyć, nim się zepsują. Czy może być coś trudnego? Jedyne, co może się przydarzyć podczas gotowania, to napływanie ślinki do ust. Jeśli brakuje pomysłu, sos śmietanowo-szpinakowy do makaronu robi się chwilę, a z talerza znika odrobinę wolniej.

Dla smaku odrobina zdrowia

Choć jednym z najbardziej znanych i zachodnich sposobów na makaron jest amerykański Mac’n Cheese, to Europejczycy wolą trzymać się receptur, w których poza makaronem pojawiają się również warzywa. Jest to po prostu wybór, który sprzyja zdrowiu.

Wśród warzyw używanych przy tworzeniu sosu pojawia się między innymi szpinak. Dostarcza on organizmowi witaminę C, żelazo – z czego jest chyba najbardziej znany – potas, magnez i kwas foliowy. Zawiera w sobie także przeciwutleniacze, dzięki czemu skutecznie chroni przed chorobami, nowotworami czy miażdżycą. Z tego względu warto wprowadzić go na stałe do swojej diety i przekonać się, że z odpowiednimi dodatkami naprawdę smakuje, a nie jest pozostałością koszmaru z dzieciństwa, gdy wpychano go na siłę.

Jako że szpinak sprawdza się zarówno w wersji świeżej, jak i mrożonej, dobrze smakuje z wieloma innymi produktami, śmiało można przygotować z nim na przykład makaron. Wystarczy sięgnąć jeszcze po śmietanę, by stworzony sos był delikatny i gęsty, a smaczny i szybki w wykonaniu obiad przekona do siebie wiele podniebień.

Składniki:

  • opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mniejsza cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 400 g makaronu (na przykład rurki lub kolanka – te sprawdzą się w tym przepisie najlepiej)
  • olej roślinny do smażenia
  • ½ szklanki wody

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie – czas winien być podany na opakowaniu przez producenta. Odcedzić.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić zamrożony szpinak, dolać pół szklanki wody i mieszać do czasu całkowitego rozmrożenia.
  3. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Zeszklić na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, dodać ją do patelni ze szpinakiem.
  4. Całość podgrzewać do wyparowania wody.
  5. Wlać śmietankę, wymieszać.
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Łyżkę mąki wymieszać z odrobiną wody, dodać do sosu, zagęścić.
  8. Całość gotować na małym ogniu przez około 5-7 minut.
  9. Na talerze nałożyć makaron oraz sos.

Całość można posypać startym żółtym serem lub parmezanem.