Marynata cytrynowa do kurczaka

Dania z kurczaka są jednymi z najczęściej serwowanych i najbardziej popularnych potraw w naszych domach. Kurczaka możemy przygotować pod różna postacią ( np. kotleciki, pieczony, duszony czy gotowany). Jednak, aby danie nie było banalne i wyróżniało się warto użyć odpowiednich dodatków, które nadadzą mu nie tylko wizualny wygląd, ale przede wszystkim wydobędą i podkreślą smaki. D takich dodatków zaliczyć można np. wszelakiego rodzaju sosy, musy czy marynaty. Poniżej znajdziecie przepis na wyjątkową marynatę cytrynową, która sprawi, że mięso będzie miało bardzo oryginalny i niepowtarzalny smak.

Marynata cytrynowa do kurczaka

Składniki na marynatę:

  • 1 cytryna
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Cytrynę należy sparzyć wrzątkiem. Następnie przecinamy ją na połowę i wyciskamy sok z obu połówek do miseczki. Na tarce o najdrobniejszych oczkach ścieramy skórkę z jednej połówki. Łyżeczką wybieramy pozostały miąższ z połówek cytryny i wszystko dajemy do miseczki z sokiem. Na prasce przeciskamy ząbki czosnku, dodajemy oliwę z oliwek, tymianek, bazylię oraz sól i pieprz i wszystko bardzo dokładnie mieszamy w miseczce. Tak przygotowana marynata jest już gotowa do użytku. Możemy wlać ją do woreczka foliowego, w którym znajduje się kurczak i włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie możemy mięso poddać obróbce termicznej.

Przygotowanie takiej marynaty to zaledwie kilka minut, natomiast nada ona mięsu niepowtarzalny smak. Świetnie sprawdza się do zamarynowania mięsa przed grillowaniem lub smażeniem na patelni. Głównym zadaniem marynaty jest nadanie smaku mięsu. Ponadto wpływa ona na czas jego obróbki, zdecydowanie skraca czas grillowania czy smażenia. Dodatkowo mięso wcześniej zamarynowane jest dużo bardziej soczyste po przygotowaniu oraz bardziej aromatyczne i wyrazistsze w smaku. Sami wypróbujcie jak wiele można zyskać dzięki dobrej marynacie.