Zakalec – dlaczego powstaje?
Ciasta są dobrą przekąską do kawy i potrafią osłodzić każdą chwilę. Warto przyrządzać je samodzielnie, aby cieszyć się prawdziwie domowym smakiem. Niestety czasami zamiast pysznego ciasta, otrzymujemy niejadalny zakalec. Dlaczego powstaje? Najbardziej powszechne błędy to nieodpowiedni przepis, nie do końca sprawny piekarnik, nieodpowiednia technika mieszania składników oraz wstawianie ciasta do nienagrzanego piekarnika. Warto unikać tych błędów, aby zminimalizować ryzyko niedopieczenia ciasta. Wiele osób zastanawia się, czy zakalec można dopiec. Okazuje się, iż można to zrobić. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w kolejnych akapitach niniejszego artykułu. Zachęcamy do lektury.
Dopiekanie zakalca? To możliwe
Jeśli otwierasz piekarnik i okazuje się, że ciasto jest niedopieczone, nie martw się. Można bowiem dopiec ciasto w prosty sposób. Wierzchnią część wypieku należy nakryć folią aluminiową. Strona błyszcząca powinna znaleźć się po zewnętrznej stronie ciasta. Dzięki temu dolna część ciasta będzie się dopiekała, a górna pozostanie ochroniona przed przypaleniem. Jak rozpoznać, iż ciasto jest już gotowe? Najprostszy sposób polega na włożeniu w ciasto wykałaczki. Jeśli będzie ona wilgotna oznacza to, iż ciasto potrzebuje jeszcze chwili w rozgrzanym piekarniku.
Jak uniknąć zakalca
Oto kilka ważnych zasad, których stosowanie pozwoli Ci uniknąć niedopieczonego ciasta:
- Zawsze postępuj zgodnie z przepisem,
- Korzystaj z przepisów, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł,
- Zadbaj o to, aby wszystkie składniki miały taką samą temperaturę,
- Sprawdź, czy Twój piekarnik jest w pełni sprawny,
- Wstawiaj ciasto tyko do dobrze nagrzanego piekarnika,
- Kiedy ciasto się piecze, nie otwieraj drzwiczek piekarnika,
- Ciasto powinno piec się tyle czasu, ile zostało określone w przepisie,
- Masę mieszaj delikatnie, aż do momentu połączenia się składników.
Jeśli będziesz postępować według powyższych wskazówek, ciasto zostanie dobrze wypieczone.