Pokrzywa w kuchni, czyli przepis na aromatyczną zupę krem

Warzywa tak oczywiste jak marchew, pietruszka czy seler to nie jedyne rośliny, z których w kuchni zrobisz wyśmienitą zupę. Od wieków znane są różne rodzaje zup. Wśród najpopularniejszych propozycji można znaleźć między innymi zupy tradycyjne, chłodniki, kremy, oraz te przyrządzane z ryb czy mięs. Jeśli będziesz miał ochotę, możesz również przygotować napar z roślin rosnących na łące. Wiosenna zupa z darów natury, które możesz znaleźć w swoim najbliższym otoczeniu to doskonałe źródło naturalnych składników i witamin.

Właściwości zdrowotne zupy z pokrzywy

Pokrzywa to roślina, która od wieków wykorzystywana jest w leczeniu ze względu na swoje właściwości. Nie jest ona jedynie chwastem, ale i rośliną, która po obróbce termicznej nadaje się do jedzenia. Dzięki zawartości dużej ilości kwasu foliowego, soli mineralnych, witaminy C, krzemu czy wapnia w bardzo oczyszczający sposób zadziała na Twój organizm. Doskonale działa również w przypadku leczenia anemii, a to za sprawą ogromnej ilości naturalnie przyswajalnego żelaza. Napary z pokrzyw, pomagają też w oczyszczaniu organizmu z wielu toksyn. Picie oraz spożywanie pokrzywy pomaga w leczeniu licznych chorób. Składniki zawarte w tej zielonej roślinie, jak również witaminy, takie jak A, B, C oraz K wspomagają leczenie artretyzmu, nerek, problemów układu pokarmowego czy prostaty.

Kiedy jeść zupę z pokrzywy?

Jesteś już zatem pewny, że zupa z pokrzywy to zdrowy i pewny wybór. Będzie też ekologiczny, bo sam ją zbierzesz. Nie potrzebujesz do tego nawet specjalistycznych narzędzi. Kiedy wybrać się na pierwsze zbiory pokrzyw? Jest to zielona roślina, która na wiosnę pojawia się jako pierwsza. Nie musisz długo czekać. Świeże, młode listki mają najwięcej soku i napar z nich będzie najbardziej soczysty. Kiedy masz zatem ochotę na najlepszy efekt swojej pierwszej zupy z pokrzyw, zaczekaj na pierwsze liście tuż na początku wiosny. Będzie to doskonałe lekarstwo po wielu miesiącach zimy, na pewno postawi Cię na nogi po przeziębieniu. Doskonale sprawdzi się również jako terapia oczyszczająca organizm.

Jak przygotować aromatyczną zupę krem z pokrzyw?

Wiosną na Twoim stole nie może zabraknąć kremu z pokrzyw. Jest to niezastąpione źródło witamin i mikroskładników. Jeśli wydaje Ci się, że będzie to nudne i niesmaczne danie, nic bardziej mylnego. Chcąc urozmaicić potrawę, wrzuć do niej zioła – to zdrowe rozwiązanie, aby uczynić danie interesującym. Możesz spróbować, dodać zioła klasyczne, takie jak kolendra czy rozmaryn. Dodając nieco dzikich ziół, takich jak babka lancetowata, mniszek lekarski uzyskasz nieco tajemniczy smak. Jeśli chcesz, aby zupa stała się bardziej pikantna, zastosuj curry i kurkumę z odrobiną ziół prowansalskich. Dobrym pomysłem będzie dodanie śmietany, która zagęści całość.

Przygotowując napar z pokrzyw lub jakąkolwiek zupę wiosenną z roślin polnych pamiętaj o odpowiednim przygotowaniu roślin. Nie zapomnij również o kilku zasadach:

  • Wybierz tylko najlepsze okazy pokrzyw, jakie uda Ci się znaleźć,
  • Nie zbieraj roślin przy mocno uczęszczanych drogach (ołów i substancje smoliste osadzają się ze spalin na roślinach, takie rośliny nie są zdrowe, może masz możliwość zebrania roślin na łące poza miastem),
  • Nie zbieraj roślin w miejscach często odwiedzanych przez zwierzęta i ludzi (parki, skwery miejskie – takie rośliny również mogą być zanieczyszczone),
    Dobrze sparz i wygotuj rośliny przed przystąpieniem do gotowania zupy.