Pomysł na obiad – „pieczone, faszerowane bataty”

W diecie człowieka są takie produkty, które stanowią jej podstawę bez względu na to, co mówią dietetycy – są one bowiem zakorzenione w kulturze. W krajach Azji Środkowej i Południowo-Wschodniej takim produktem jest biały ryż, którego poletka na stałe wpisały się w krajobraz wiosek. W Polsce takimi produktami są bez wątpienia chleb i ziemniaki – co wynika z rolniczych początków narodu. Czy jednak można coś zmienić? Oczywiście, można na przykład sięgnąć po bataty, słodkie ziemniaki, i z nich także przygotować obiad, który posmakuje.

Z pola na słodko

Batat, czyli słodki ziemniak, uprawiany jest w Ameryce Środkowej i Południowej. Ma trochę więcej kalorii niż zwykły ziemniak – około 85 kcal na 100 g – jest wartościowym źródłem węglowodanów. Stał się popularny w mediach społecznościowych, kiedy to coraz więcej influencerów zdrowego stylu życia zaczęło prezentować go w umieszczanych przez siebie postach.

Batat jest idealny do upieczenia i jedzenia na ciepło, można przygotować z niego także puree czy frytki. Stanowi źródło potasu i sodu, błonnika pokarmowego. Dostarcza organizmowi witaminę A, wapń, magnez, kwas askorbinowy.

Jeśli brakuje pomysłu na zdrowy obiad, bataty polecają się do faszerowania i jedzenia.

Składniki:

  • 2 duże bataty
  • 200 g sera kanapkowo-sałatkowego (np. feta)
  • 8-10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub z oleju
  • 2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku
  • 4-6 plastrów szynki parmeńskiej (w wersji wegetariańskiej zamienić na pieczarki)
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • duża garść liści kolendry
  • sól, pieprz

Wykonanie

Bataty dokładnie umyć, wytrzeć, przekroić wzdłuż na dwie części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko posolić, piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
W tym czasie przygotować farsz: ser pokruszyć. Dodać do niego drobno pokrojone suszone pomidory, porwaną na małe części szynkę (lub drobno pokrojone pieczarki) oraz pokrojoną rukolę lub szpinak.
Sos: jogurt zblendować z wyciśniętym czosnkiem i liśćmi kolendry. Przyprawić solą i pieprzem.
Po upieczeniu batatów wydrążyć łyżką miąższ ze środka, zostawiając trochę przy brzegach. Miąższ rozgnieść widelcem, dodać go do przygotowanego farszu, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem – można także dodać płatki chili, jeśli się je lubi. Farsz nałożyć do wydrążonych batatów, wstawić z powrotem do piekarnika i zapiekać około 15 minut w tej samej temperaturze, co poprzednio.

Podawać z sosem, można udekorować liśćmi rukoli.